Σμίγκαλ: Το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας να καλυφθεί από τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Σμίγκαλ: Το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας να καλυφθεί από τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή μπορεί να φτάσει τα 750 δισ.δολάρια και οι πλούσιοι Ρώσοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην πληρωμή του λογαριασμού, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ.

«Πιστεύουμε ότι η βασική πηγή ανάκαμψης θα πρέπει να είναι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και των Ρώσων ολιγαρχών», είπε σε συνέδριο στην ελβετική πόλη Λουγκάνο, επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 300-500 δισ.δολάρια.

«Οι ρωσικές αρχές εξαπέλυσαν αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Προκάλεσαν αυτή τη μαζική καταστροφή και πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό», πρόσθεσε.

Τις απόψεις του υιοθέτησε και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία είπε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη ζημιά που προκάλεσε ο «φρικτός πόλεμος» της, ενώ το Κίεβο χρειάζεται επίσης βοήθεια για να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη οικονομία του.

«Εξετάζουμε τις επιλογές μας για την ανάπτυξη ρωσικών πόρων», δήλωσε η Τρας στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης.

«Ταυτόχρονα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανεκκινήσουμε την ουκρανική οικονομία - να βγάλουμε τις εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό, διασφαλίζοντας την υποστήριξη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων της Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει μια κεντρική πλατφόρμα για να συντονίσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης αλλά και της βοήθειας του καθεστώτος της Ουκρανίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

«Από την αρχή του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει περίπου 6,2 δισ.ευρώ σε οικονομική στήριξη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν «και θα έρθουν περισσότερα. Θα εμπλακούμε ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση».

«Η πλατφόρμα θα χαρτογραφήσει τις επενδυτικές ανάγκες και θα διοχετεύσει πόρους», κατέληξε.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προτείνει μια δομή χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.