7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Σι Τζινπίνγκ: Δεσμεύεται για μια ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν

Σι Τζινπίνγκ: Δεσμεύεται για μια ειρηνική «επανένωση» με την Ταϊβάν
AP Photo/Andy Wong

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα για μια αναπόφευκτη «επανένωση» με την Ταϊβάν με «ειρηνικά» μέσα, την ώρα που η νήσος γνωστοποιεί τις τελευταίες ημέρες την είσοδο αριθμού ρεκόρ αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στη ζώνη της αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας.

Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια του λαού της και η τρέχουσα κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας «μια χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε λίγο αργότερα το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κινέζου Προέδρου.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της νήσου κάλεσε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Κίνα να εγκαταλείψει τα «προκλητικά της βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής».

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Επανάστασης του 1911, με την οποία ανατράπηκε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας.

Το γεγονός αυτό το οποίο εορτάζεται σήμερα στην κομμουνιστική Κίνα, θα εορταστεί επίσης αύριο στην Ταϊβάν, όπου ο Σουν Γιατ-σεν, ο πρώτος και προσωρινός πρόεδρος της Κίνας, θεωρείται πατέρας του έθνους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικό καθεστώς, ως μια από τις επαρχίες της και απειλεί με προσφυγή στη βία στην περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου.

«Η υλοποίηση της επανένωσης της πατρίδας με ειρηνικά μέσα είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν», σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, έχοντας πίσω του πορτρέτο του Σουν Γιατ-σεν.

Υπογραμμίζεται ότι παρά την πολιτική και ιστορική τους αντιπαλότητα, το Πεκίνο και η Ταϊπέι αντλούν τη νομιμότητά τους από την Επανάσταση του 1911.

«Η επανένωση της χώρας μας μπορεί να γίνει και θα γίνει», διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης. «Το θέμα της Ταϊβάν είναι μια υπόθεση καθαρά εσωτερική της Κίνας», συνέχισε, ενώ η Ουάσινγκτον αναγνώρισε χθες ότι εκπαιδεύει μυστικά τον ταϊβανέζικο στρατό εδώ και μήνες. «Κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα (...) του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», προειδοποίησε επίσης ο Σι.

Η επέτειος της Επανάστασης του 1911 είναι ένα από τα σπάνια γεγονότα που ενώνουν την Κίνα με την Ταϊβάν.

Η ηγέτις της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία απορρίπτει το όραμα του Πεκίνου, βάσει του οποίου η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της "ενιαίας Κίνας", αναμένεται επίσης να εκφωνήσει αύριο, Κυριακή, ομιλία για την επέτειο.

«Αυτοί που προδίδουν την πατρίδα και διαιρούν τη χώρα δεν έχουν ποτέ καλό τέλος», κατέληξε ο Σι Τζινπίνγκ, αναφερόμενος στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η επέτειος για την Επανάσταση του 1911 τιμάται σε ένα πλαίσιο εντάσεων στο στενό της Ταϊβάν, μετά την πιο ευρεία είσοδο τις τελευταίες ημέρες κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ