Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 08:19
Τελευταία ενημέρωση: 09:06

-A +A

Σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα από την ΕΕ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 08:19
Τελευταία ενημέρωση: 09:06
Σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα από την ΕΕ
-A +A

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι επιπρόσθετοι δασμοί που έθεσαν οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ σε χιλιάδες προϊόντα που εισάγονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε το«πράσινο φως» γι' αυτούς τους δασμούς, καθώς ένα όργανο επιδιαιτησίας του οργανισμού, έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή των αντιμέτρων σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα είναι ότι θεωρήθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, σε μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα πληγούν περισσότερο, είναι τα ποτά (γαλλικό κρασί και σκωτζέσικο ουίσκι μεταξύ άλλων) και διάφορα είδη τυριών.

Οι χώρες που θα πληγούν κυρίως από αυτές τις κυρώσεις, είναι οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν και στην Airbus: είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Το μέτρο αυτό έρχεται καθώς θεωρούν ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, σε μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

«Αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις συνεπάγονται οι επιπρόσθετοι δασμοί 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

AP Photo/Daniel Cole

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα