Σε αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

Σε αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται σήμερα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά ίσως μειώσει τον αριθμό των αυξήσεων που προσδοκά για την επόμενη χρονιά και ίσως προαναγγείλει ότι θα τερματιστεί νωρίτερα η νομισματική σύσφιξη λόγω της ενόψει της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και των αυξανόμενων φόβων ύφεσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στις 21.00 ώρα Ελλάδας μετά την τελευταία διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της. Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα άρει το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%. Θα είναι η τέταρτη για φέτος αύξηση επιτοκίων και η ένατη από τότε που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον σημερινό κύκλο σύσφιξης τον Δεκέμβριο του 2015.

Μια αύξηση επιτοκίων σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ' επανάληψη ασκήσει δριμεία κριτική στη Fed για την αύξηση των επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του να τονώσει την οικονομία. Χθες, ο Τραμπ προειδοποίησε τους αξιωματούχους τους Fed να μην «κάνουν ακόμα ένα λάθος».

Με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα να επιβραδύνεται και τη στήριξη στην οικονομία από το πακέτο μείωσης φόρων της κυβέρνησης του Τραμπ να αναμένεται να εξασθενίσει, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται έτοιμοι να υπαναχωρήσουν από την προηγούμενη άποψή τους ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντέξει τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της Fed που θα δημοσιοποιηθούν παράλληλα με τη ανακοίνωση πολιτικής ίσως αφήσουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανότερο να υπάρξουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσαν οικονομολόγοι.

Οι έμποροι προθεσμιακών επιτοκίων δεν πιστεύουν καν ότι η Fed θα διαχειρίζεται μία αύξηση.

"Είστε σε ένα σημείο καμπής", δήλωσε ο Carl Tannenbaum, επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust. "Πιθανότατα να παρατηρήσετε την επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν ξέρετε πόση ανάπτυξη και τι είδους ανάπτυξη παραμένει μετά την εξάντληση των δημοσιονομικών κινήτρων. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν γνωρίζουν αν χρειάζονται μηδενικές, μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. "

Με το κόστος δανεισμού μετά την αναμενόμενη αύξηση της τιμής της Τετάρτης κοντά στο, εάν όχι, το ευρύ φάσμα που οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προσδιορίσει ως "ουδέτερες" για μια υγιή οικονομία, οι πολιτικοί είναι επίσης πιθανό να υπογραμμίσουν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις καθορισμού ποσοστών θα εξαρτώνται από νέα οικονομικά δεδομένα.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα δεδομένα τραβούν την κεντρική τράπεζα σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με ισχυρή αγορά εργασίας και ισχυρή παραγωγή που υποδηλώνει την ανάγκη υψηλότερων επιτοκίων και μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία και τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ που δεν το προτείνουν.

Για το σκοπό αυτό, λένε οι οικονομολόγοι, η Fed πιθανώς θα τροποποιήσει ή θα αφαιρέσει από τη δήλωση πολιτικής της την αναγκαιότητα ότι θα χρειαστούν "περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις" του βασικού χρεωστικού επιτοκίου μίας ημέρας.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει ένα ακόμα βήμα στην πορεία της Fed μακριά από την εξάρτησή της από την καθοδήγηση προς τα εμπρός για να διαμορφώσει τις προσδοκίες της αγοράς μετά την οικονομική κρίση και ύφεση του 2007-2009.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να προστατεύσει από την κριτική, είτε από το Trump είτε από άλλους, επιτρέποντας στον Powell να επισημάνει τις οικονομικές πραγματικότητες στο έδαφος, αναγκάζοντας το χέρι του σε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

"Θέλουν να φτάσουν στον τόπο όπου μπορούν να πουν ότι όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από δεδομένα", δήλωσε ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Standish Mellon Asset Management.

Φωτογραφία: ΑΡ