Σχέδιο να αναπτύξει υπηρεσίες πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ
Τι επεξεργάζεται το Πεκίνο

Σχέδιο να αναπτύξει υπηρεσίες πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ

Εγκατάσταση κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να περιλαμβάνει σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πρόθεση του Πεκίνου για επιβολή στο ημι-αυτόνομο κρατίδιο κινεζικού νόμου σχετικού με την εσωτερική ασφάλεια. Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται η ένταση Κίνας - ΗΠΑ με τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μιλά για «θανάσιμο πλήγμα» στην αυτονομία της πόλης

Την Παρασκευή οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο αποκάλυψαν λεπτομέρειες του σχεδίου, μία ημέρα μετά τις προτάσεις για μια νομοθεσία, την οποία οι επικριτές της χαρακτηρίζουν σημείο καμπής για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές και πολιτικοί στην πρώην βρετανική αποικία αντιτίθενται εδώ και χρόνια σε αυτόν τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτει την αυτονομία της περιοχής που εγγυάται η συμφωνία παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από την Βρετανία το 1997, υπό το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα».

«Το Πεκίνο προσπαθεί να κάνει τις επικριτικές φωνές του Χονγκ Κονγκ να σωπάσουν μέσω της επιβολής και του φόβου», έγραψε στο Twitter ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους ηγέτες της φιλοδημοκρατικής πτέρυγας.

Κάποιοι βουλευτές της ίδιας πτέρυγας κατήγγειλαν τα σχέδια ως «το τέλος του Χονγκ Κονγκ».

Ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τον κόσμο να ξεσηκωθεί ενάντια στην πρόταση, που στοχεύει στην αντιμετώπιση κάθε ενέργειας απόσχισης, ανατροπής, τρομοκρατίας και ξένης επέμβασης και η οποία έχει προκαλέσει ταραχή στις επιχειρηματικές και διπλωματικές κοινότητες.

Οι ξένοι διπλωμάτες φοβούνται ότι η εγκατάσταση νέων υπηρεσιών του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ θα έδινε στους αξιωματούχους ασφάλειας και πληροφοριών της ηπειρωτικής χώρας εξουσίες που θα έθεταν σε κίνδυνο δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από τη συμφωνία παράδοσης.

Οι φωνές που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλο και πληθαίνουν.

Το σχέδιο για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας επηρέασε και τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκαλώντας φόβους ότι η θέση της πόλης ως οικονομικό κέντρο βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 5,6%, την μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μια μέρα από τον Ιούλιο του 2015.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι θα «συνεργαστεί πλήρως» με το κινεζικό κοινοβούλιο για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, γεγονός που, όπως είπε, δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες ή την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Οι προτάσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων δοκιμάζονται ήδη από εμπορικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα έχει “πολύ ισχυρή” αντίδραση σε περίπτωση που το Πεκίνο επιβάλει τον νόμο περί ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο δήλωσε πως μια τέτοια «καταστροφική πρόταση» θα αποτελούσε «θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί στο κρατίδιο το Πεκίνο».

Σε κάθε περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι ο νέος νόμος θα αναζωπυρώσει τις αντικινεζικές διαμαρτυρίες του 2019, τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η πόλη από το 1997.

Προσχέδιο

Στην ετήσια αναφορά του ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα εγκαταστήσει ένα “γερό” νομικό σύστημα και μηχανισμούς επιβολής του νόμου. Στόχος να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάου, πρώην πορτογαλική αποικία που επιστράφηκε στην Κίνα το 1999.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της πρότασης στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η κίνηση αυτή θα σημαίνει ότι το κινεζικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει και στη συνέχεια θα προσαρτήσει αυτούς τους νόμους στον Βασικό Νόμο, το συνταγματικό κείμενο του Χονγκ Κονγκ, χωρίς να υπάρξει νομοθετικός έλεγχος σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι νόμοι θα διαφυλάσσουν τη “γενική δικαιοδοσία” της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και την “υψηλή αυτονομία” του Χονγκ Κονγκ, δεδομένων των “αυξανόμενα σημαντικών κινδύνων εθνικής ασφάλειας” που διατρέχει το κρατίδιο.

Ξένοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι αυτό θα κανονικοποιήσει και θα επεκτείνει την παρουσία υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών από την ηπειρωτική χώρα στο Χονγκ Κονγκ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αναλάβουν καμία δράση επιβολής στην πόλη.

Μια προηγούμενη απόπειρα υιοθεσίας παρόμοιας νομοθεσίας το 2003 οδήγησε σε διαμαρτυρίες που μάζεψαν σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμο στους δρόμους και τελικά εγκαταλείφθηκε.

“Πρόκειται επί της ουσίας για δήλωση κατάργησης του δόγματος 'μία χώρα, δύο συστήματα'” είπε ο Έρικ Τσέουνγκ, καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.  Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα ενισχύσει την πολιτική των “δύο συστημάτων” και είναι προς το συμφέρον του Χινγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προειδοποιήσει ότι ένας υψηλός βαθμός αυτονομίας και σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν βασικά σημεία προκειμένου να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς της περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα καταδικάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία «που επιβάλλει μονομερώς και αυθαίρετα έναν νόμο για την εσωτερική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένει να ολοκληρωθεί η ετήσια συνέλευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προκειμένου να δημοσιεύσει την έκθεση για το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ. 

Η εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και ειδικούς έναν "κρυφό άσσο στο μανίκι" των Αμερικανών αξιωματούχων, ικανό να πιέσει αφάνταστα την Κίνα και τον πρόεδρο της Σι Τζινπινγκ.