Σάλος για την εμπλοκή πολιτικού των «Ελευθέρων» με φιλοναζιστικό βιβλίο

Σάλος για την εμπλοκή πολιτικού των «Ελευθέρων» με φιλοναζιστικό βιβλίο

Σάλος έχει προκληθεί τόσο στην Αυστρία όσο και στο εξωτερικό από τις σημερινές αποκαλύψεις της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για νέα υπόθεση βιβλίου με ποιήματα αντισημιτικού και φιλοναζιστικού περιεχομένου, η οποία συνδέεται με βουλευτή του πρώην συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, θυμίζοντας ανάλογη υπόθεση στις αρχές του 2018.

Οι σημερινές πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για νέα υπόθεση βιβλίου με ποιήματα αντισημιτικού και φιλοναζιστικού περιεχομένου, η οποία συνδέεται με βουλευτή του πρώην συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, έχουν προκαλέσει μεγάλο σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό, θυμίζοντας ανάλογη υπόθεση στις αρχές του 2018.

Το βιβλίο με περιεχόμενο αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ φέρεται να έχει εκδώσει ο παγγερμανιστικός εθνικιστικός σύνδεσμος Pennales Corps Austria στην πόλη Κνίτελφελντ του ομόσπονδου αυστριακού κρατιδίου της Στιρίας, στον οποίο είναι μέλος ο εν λόγω βουλευτής των Ελευθέρων.

Ο πρώην, και τώρα εντολοδόχος, Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζει, σε σημερινές δηλώσεις του, ως «ακραία αηδιαστικά» τα κείμενα των ποιημάτων που περιέχονται στο βιβλίο, το οποίο παραδέχεται ότι έχει στην κατοχή του και γνωρίζει το περιεχόμενό του ο Βόλφγκανγκ Τσάνγκερ, ο βουλευτής των Ελευθέρων, που συγκυβερνούσαν μέχρι τον περασμένο Μάιο με το Λαϊκό Κόμμα.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τα κείμενα είναι «βαθύτατα αντισημιτικά» και εκτός τούτου περιέχουν μία «προσβολή του αυστριακού εθνικού ύμνου, και ως εκ τούτου της ίδιας της Αυστρίας» και ο ίδιος ως άνθρωπος και ως πατριώτης τα απορρίπτει.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Καρλ Νέχαμερ ζητώντας απόψε από τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ να επέμβει και να «καθαρίσει επιτέλους» το κόμμα του, τόνισε πως «ο αντισημιτισμός ανεξαρτήτως ποιας μορφής, δεν έχει απολύτως καμία θέση στην Αυστρία».

Ο ίδιος επισήμανε πως «στο περιβάλλον των Ελευθέρων εμφανίζονται επανειλημμένα ποιήματα αντισημιτικού περιεχομένου και εδώ δεν μπορεί πλέον ο αρχηγός του κόμματος να μένει απλός θεατής».

Ενώ ο ίδιος ο βουλευτής ανακοίνωνε το απόγευμα ότι «με τίποτε δεν ντρέπεται» για την υπόθεση, η οργάνωση των Ελευθέρων στη Στιρία, σε ανακοίνωσή της ανέφερε αργότερα ότι «ο Βόλφγκανγκ Τσάνγκερ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε μορφή ρατσισμού, εθνικοσοσιαλισμού και αντισημιτισμού».

Παρόμοιο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο του 2018 έπειτα από αποκαλύψεις για την έκδοση βιβλίου με ύμνους που έχουν περιεχόμενο καθαρά αντισημιτικό, ρατσιστικό και εγκωμιαστικό για τους ναζιστές και το Τρίτο Ράιχ, από τον παγγερμανιστικό εθνικιστικό σύνδεσμο Germania στην πόλη Βίνερ Νόιστατ του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

Αντιπρόεδρος του συνδέσμου είχε υπάρξει ο Ούντο Λαντμπάουερ, επικεφαλής των Ελευθέρων στις τότε περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, ο οποίος έπειτα από τον διεθνή σάλο είχε παραιτηθεί από βουλευτής και ανώτατο στέλεχος των Ελευθέρων.

Ο νέος, σημερινός, σάλος από τη στάση στελεχών και αξιωματούχων του πρώην συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά καταγγελλόμενων επανειλημμένων προκλητικών συμπεριφορών τους, τις οποίες οι Ελεύθεροι συνηθίζουν να υποβαθμίζουν ως «μεμονωμένες και μόνον περιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερο σάλο είχε προκαλέσει η αποκάλυψη για δωρεά από μέρους του δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, προς την αυστριακή ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας», με την οποία φέρεται να έχουν διασυνδέσεις στελέχη και οργανώσεις του Κόμματος των Ελευθέρων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP