8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Σαγκάη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Άγριες συγκρούσεις αστυνομικών με πολίτες

Σαγκάη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Άγριες συγκρούσεις αστυνομικών με πολίτες

Εικόνες άνευ προηγουμένου εξελίσσονται στην Σαγκάη με τις αστυνομικές αρχές να συγκρούονται με τους πολίτες, οι οποίοι αρνούνται να μετατραπούν τα σπίτια τους σε κέντρα καραντίνας για τον Covid και να συνεχίσουν να υφίστανται το αυστηρό lockdown για τον κορονοϊό.

Άγριες συμπλοκές στους δρόμους, ανυπολόγιστος αριθμός συλλήψεων, αστυνομικοί να σέρνουν ανθρώπους για να τους απομακρύνουν, γονατισμένοι πολίτες να ουρλιάζουν είναι μόνο μερικά από τα συμβάντα που καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε κάποια βίντεο διακρίνονται πολίτες, γονατιστοί, να παρακαλούν τους αξιωματικούς και σε άλλα τμήματα της πόλης οι αστυνομικοί να σέρνουν από τα πόδια πολίτες για να τους απομακρύνουν.

Ενδεικτικά στην πόλη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται αστυνομικοί ντυμένοι με στολές Covid, να καθηλώνουν έναν άνδρα έξω από το σπίτι του καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο απομόνωσης και σε άλλο σημείο να καταστέλλουν με πολύ βίαιο τρόπο τις αντιδράσεις των κατοίκων που έχουν βγει στους δρόμους.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, μοιράζονται τέσσερις τουαλέτες και κανένα ντους στον αυτοσχέδιο κόμβο απομόνωσης σε έναν κενό όροφο γραφείου. Οι ασθενείς αναγκάζονται να παραμείνουν ακόμη και μετά το τεστ αρνητικό, είπε ένας κάτοικος- και με «λιγότερο από ένα μέτρο» μεταξύ τους, η επαναμόλυνση είναι περισσότερο από πιθανή.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει νεαρούς άνδρες και γυναίκες να τσακώνονται με τους διανομείς προμηθειών στους δρόμους καθώς οι ελλείψεις τροφίμων συνεχίζουν να πλήττουν τη Σαγκάη.

Αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν και διαγράφηκαν γρήγορα από το Weibo δείχνουν συγκρούσεις στους δρόμους που οδηγήθηκαν από πεινασμένους διαδηλωτές, μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν στα κέντρα απομόνωσης προσφέρεται μόνο απλό ψωμί.

Ο Κινέζος πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ επέμεινε ότι η Κίνα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική καμίας ανοχής, γνωστή ως «δυναμική εκκαθάριση του COVID».

Για τη Σαγκάη, η πολιτική σημαίνει μετατροπή σχολείων, πολυκατοικιών και εκθεσιακών χώρων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα σε κέντρα καραντίνας, το μεγαλύτερο από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει 50.000 άτομα.

Οι αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν δημιουργήσει περισσότερες από 60 εγκαταστάσεις.