Σαφής πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική - Νίκη του κινήματος Μαϊντάν
Φον ντερ Λάιεν προς ουκρανικό κοινοβούλιο

Σαφής πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική - Νίκη του κινήματος Μαϊντάν

Η Ουκρανία έχει «πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική» μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει στη χώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της προς το ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Η Ουκρανία έχει τώρα πολύ ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική. Και η Ουκρανία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που φαινόταν σχεδόν αδιανόητο μόλις πριν από πέντε μήνες», είπε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της μέσω βίντεο-σύνδεσης στη συνέλευση την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

«Έτσι σήμερα είναι πρώτα και κύρια μια στιγμή για να γιορτάσουμε αυτό το ιστορικό ορόσημο, μια νίκη αποφασιστικότητας και μια νίκη για ολόκληρο το κίνημα που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια στο Μαϊντάν», πρόσθεσε.

Το κίνημα Euromaindan

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 η τότε ηγεσία της Ουκρανίας αποφάσισε, υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να αποχωρήσει από τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Η απόφαση πυροδότησε άμεσα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες εξελίχθηκαν στο κίνημα Euromaidan. Οι διαδηλώσεις πήραν διαστάσεις επανάστασης κατά της φιλορωσικής ηγεσίας, η οποία τελικά ανατράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του ίδιου έτους και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει για τη Ρωσία.

Μερικές ημέρες πριν, από τις 18 έως τις 23 Φεβρουαρίου, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στον θάνατο 127 ανθρώπων στην πλατεία (Μαϊντάν) Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.