Ρωσικά γυμνάσια με πυρά στην Μαύρη Θάλασσα την ώρα της άσκησης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ρωσικά γυμνάσια με πυρά στην Μαύρη Θάλασσα την ώρα της άσκησης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Ρωσικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά λαμβάνουν χώρα στη Μαύρη Θάλασσα την ίδια ώρα που ΝΑΤΟ και Ουκρανία διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε καταγραφεί ρωσο-βρετανικό επεισόδιο, ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας.

Εντωμεταξύ, η Ρωσία «παρακολουθεί» τις κινήσεις ιταλικής φρεγάτας του στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας την Πέμπτη, καθώς η Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν ναυτικά γυμνάσια.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας.

Παρενόχλησαν ολλανδική φρεγάτα

Η Βρετανία απέρριψε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα. Προ ημερών επίσης το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα παρενόχλησαν την ολλανδική φρεγάτα Evertsen στην Μαύρη θάλασσα, προβαίνοντας σε εικονικές επιθέσεις και παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το Interfax, ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ανέπτυξε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, περιλαμβανομένων βομβαρδιστικών Su-24M, καθώς και πυραύλους S-400 και πυραυλικά συστήματα εδάφους- αέρος Pantsir.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σε αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των αμερικανών Πεζοναυτών.

Με πληροφορίες από Reuters