Ρωσία: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ρωσία: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο των αρχικών προβλέψεων για το 2021 φθάνοντας στο 36% του προϋπολογισμού της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πωλήσεις ρωσικών εμπορευμάτων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες εν μέσω της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αιχμή το ουκρανικό ζήτημα. Η Ρωσία έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης, ακόμη και σε χώρες τις οποίες δεν προμηθεύει άμεσα.

Ειδικότερα:

- Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπερέβησαν τα αρχικά σχέδια κατά 51,3% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 9,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια (119 δισεκατομμύρια δολάρια). Μόνο τον Οκτώβριο, τα έσοδα ήταν 1,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

- Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 25,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, από 18,72 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020.

- Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε αρχικά προβλέψει τιμή πετρελαίου 45 δολάρια το βαρέλι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021. Η τιμή αντ' αυτού ήταν κατά μέσο όρο 69$.

- Το υπουργείο Οικονομίας ανέμενε μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου 156,3$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2021. H Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η τιμή ήταν πιθανό να φτάσει τα 280 δολάρια, με τα τελικά στοιχεία να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

- Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας έφτασαν τα 489,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Από αυτά, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προϊόντα πετρελαίου σε 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το φυσικό αέριο αγωγών για 54,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το υγροποιημένο φυσικό αέριο 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

- Η Ρωσία παρουσίασε ένα ιστορικά υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 120,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσο με το 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, πέρυσι, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

- Οι αυξανόμενοι όγκοι και οι υψηλές τιμές σήμαιναν ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στις ετήσιες εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας αυξήθηκε από τα ιστορικά επίπεδα του 15-20% στο 23% το 2021, το οποίο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ανέφερε σε σημείωμα η ING.

- Το ρούβλι πρόκειται να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν απορροφώνται από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας στον βαθμό που απορροφώνται τα έσοδα από το πετρέλαιο, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η γεωπολιτική μπορεί ακόμη να αντισταθμίσει αυτό το πλεονέκτημα.

Σημ.: $1 = 76,6775 ρούβλια