8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Ρωσία: Θα πληρώνουμε το εξωτερικό μας χρέος σε ρούβλια

Ρωσία: Θα πληρώνουμε το εξωτερικό μας χρέος σε ρούβλια

Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, το οποίο μπορεί να μετατραπεί στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων αργότερα, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, καθώς η περίοδος χάριτος που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στη Μόσχα να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος με αυτόν τον τρόπο έληξε σήμερα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ρωσία εμποδίζει τη Ρωσία να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων και του χρέους της προς Αμερικανούς. «Η απόφαση... κατά κύριο λόγο παραβιάζει τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών στα ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη δυτική χρηματοπιστωτική υποδομή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε επισπεύσει τις προθεσμιακές πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα -ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια- πριν από την ημερομηνία διακανονισμού της 27ης Μαΐου και ενώ η περίοδος χάριτος πλησίαζε προς το τέλος της.

Πληρωμές αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους.

Το ρωσικό υπουργείο επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

"Οι πληρωμές με χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C αυτών των χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων φορέων... με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιες πληρωμές στο μέλλον", συμπληρώνει το Υπουργείο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με (την χρεοκοπία) του 1998 όταν η Ρωσία δεν είχε κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και προθυμία πληρωμής", ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σινουάλοφ.

Πηγή: Reuters