Ρωσία - Παραλλαγή Όμικρον: Όχι βεβιασμένες αποφάσεις στην αγορά πετρελαίου

Ρωσία - Παραλλαγή Όμικρον: Όχι βεβιασμένες αποφάσεις στην αγορά πετρελαίου

Η Ρωσία δεν βλέπει ανάγκη για επείγουσα δράση στην αγορά πετρελαίου αναφορικά με το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα αλλαγών στην παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα έχει αυτή την εβδομάδα διαδικτυακές συνεδριάσεις για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου.

Την Παρασκευή, πηγές δήλωσαν ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την Όμικρον, με ορισμένες να εκφράζουν ανησυχία για το ότι μπορεί να επιδεινώσει τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου.

«Πρέπει να παρακολουθούμε σχολαστικά. Δεν υπάρχει ανάγκη για βεβιασμένες αποφάσεις», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στα αμερικανικά αιτήματα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για να μειωθούν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας τη χαλάρωση των περυσινών μειώσεων ρεκόρ της παραγωγής με το να προσθέτει 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα συζητηθεί η παραγωγή του Ιανουαρίου.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν ζητήσει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας συμφωνίας ως απάντηση στην Όμικρον, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ευκαιρίες ύστερα από τη βουτιά της Παρασκευής και εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ+ ίσως αναστείλει την αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Οι τιμές κατέγραψαν άλμα άνω του 4%, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους ύστερα από τη βουτιά του άνω του 10% που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Πριν από την Παρασκευή, πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν ότι η ομάδα δεν είχε συζητήσει την αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο. Το Ιράκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα εμμείνει στα σχέδιά της.