Ανοίγουν οι ρωσικές κάνουλες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Ανοίγουν οι ρωσικές κάνουλες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Στροφή της μέχρι τώρα στάσης της Ρωσίας με τον πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώνει από τις 8 Νοεμβρίου και μετά ότι η Gazprom θα αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μια πολυαναμενόμενη από τις ευρωπαϊκές αγορές κίνηση. Άμεσα, οι τιμές φυσικού αερίου έκαναν «βουτιά», με τα συμβόλαια Νοεμβρίου να υποχωρούν άνω του 10% σε μια ημέρα και να βρισκονται στα 75,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Τιμές ωστόσο και πάλι διπλάσιες εκείνων του Ιουλίου, όταν και ξεκίνησε το μεγάλο ράλι τιμών.

Η εξέλιξη δημιουργεί προσδοκίες για ανακούφιση των Ευρωπαίων από την ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες της οποίας αναμένεται να ενταθούν τους χειμερινούς μήνες.  

Συγκεκριμένα, Βλ. Πούτιν ζήτησε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, Αλεξέι Μίλερ, να αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

Ο Μίλερ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοέμβριου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση τους έως τις 8 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, είπε ο Μίλερ, η Gazprom είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) αφού ολοκληρώσει την πλήρωση των εγκαταστάσεων UGS στη Ρωσία.

Αύξηση αξιοπιστίας

 

«Μόλις ολοκληρώσουμε την παροχή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα αρχίσουμε να παρέχουμε το φυσικό αέριο της Gazprom στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης. Και, φυσικά, χωρίς αμφιβολία, αυτό θα αυξήσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των προμηθειών κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο τον ερχόμενο χειμώνα» δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, είπε ότι δημιουργεί ορισμένους κινδύνους και για τη Ρωσία δεδομένων των στενών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Παράλληλα δήλωσε ότι ανέθεσε στην κυβέρνηση έως την 1η Νοέμβριου να εκπονήσει ένα σύνολο μέτρων στο ζήτημα αυτό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργούνται για τη Ρωσία από το ενεργειακό έλλειμμα που παρατηρείται στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση που προκαλείται σε διάφορες επιμέρους αγορές όπως είναι οι αγορές λιπασμάτων, μεταλλουργικών προϊόντων και του αγροτικού τομέα.

Δεδομένου όμως ότι ο Πούτιν πρόσφατα είχε κατηγορήσει την Ευρώπη για ακύρωση μακρόπνοων συμβολαίων για παροχή αερίου τονίζοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών μακράς πνοής, μήπως να μη βιαστούμε να ανοίξουμε σαμπάνιες;

Eιδικοί αναλυτές υποστήριζαν μέχρι πρότινος ότι η Ρωσία διακρατεί επίτηδες μεγάλες ποσότητες αερίου από την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει την ταχεία έγκριση λειτουργίας του NS 2 και ότι οποιαδήποτε απόφαση για μεγαλύτερη ροή αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα είναι «πολιτική» και δεμένη με την έγκριση του νέου αγωγού. Για να δούμε αν οι ειδήσεις των επόμενων ημερών επιβεβαιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις ή όχι. Μικρό καλάθι λοιπόν μέχρι να δούμε και τυχόν «ψιλά γράμματα».

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Διαψεύδει ότι ασκεί πολιτικές πιέσεις στη Μολδαβία για το φυσικό αέριο