8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση εντάσεων γύρω από την Ουκρανία

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση εντάσεων γύρω από την Ουκρανία
shutterstock

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ότι ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σε μία κίνηση που η Μόσχα περιγράφει ως δυτική «υστερία» σε απάντηση στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Η Ουάσινγκτον έθεσε 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού και είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Μόσχα ότι έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία απειλώντας την με εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Οι ρωσικές απαιτήσεις έχουν κριθεί απαράδεκτες από τις δυτικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον θα επιδώσει αυτήν την εβδομάδα γραπτή απάντηση στον κατάλογο των ρωσικών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αύξησε την πίεση θέτοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις σε συναγερμό.

Η άνοδος των τόνων πάντως αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να προτείνει μία οδό αποκλιμάκωσης τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία που θα έχουν «τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ