Ρωσία: Αναθεώρηση των συμφωνιών με την Τουρκία αν πουλήσει drone στην Ουκρανία

Ρωσία: Αναθεώρηση των συμφωνιών με την Τουρκία αν πουλήσει drone στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα εξετάσει προσεκτικά τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα παραδώσει drones στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  Γιούρι Μπορίσοφ, μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομοσπονδιακή συνέλευση.

«Θα εξετάσουμε την προοπτική συγκεκριμένα σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία θα αναστείλει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα παραδώσει drone στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 12 Απριλίου, σχολιάζοντας τις αναφορές της Άγκυρας ότι πωλούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, ότι η Μόσχα προέτρεψε τις υπεύθυνες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, «να αναλύσουν την κατάσταση και τις ατελείωτες δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου» και τους προειδοποίησε να μην τροφοδοτήσουν αυτές τις στρατιωτικές φιλοδοξίες. «Συστήνουμε μετ' επιτάσεως σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν επικοινωνία, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να αναλύουν την κατάσταση, τις δίχως τέλος μιλιταριστικές δηλώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο. Τους προειδοποιούμε να μην ταΐζουν αυτά τα μιλιταριστικά αισθήματα» δήλωσε ο Λαβρόφ σχολιάζοντας την πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η πώληση μαχητικών drone στην Ουκρανία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεν σημαίνει ότι στρέφεται κατά της Ρωσίας. «Πουλάμε drones σε όποιον το ζητήσει, δεν θέτουμε προϋποθέσεις. Αυτή η συμφωνία (με την Ουκρανία) δεν είναι κατά της Ρωσίας. Είμαστε, ευτυχώς, μία χώρα με καλή παραγωγή, έχουμε κάτι να πουλήσουμε», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφο του Haberturk.

Το 2019, η Ουκρανία αγόρασε και δοκίμασε τα μη επανδρωμένα οχήματα (UAV) Bayraktar TB2 της Τουρκίας, σχεδιάζοντας να τα εξοπλίσει με έξυπνα πυρομαχικά MAM-L που παράγονται από την τουρκική εταιρεία Roketsan.