Reuters: O Πομπέο επέπληξε την Τουρκία στη συνάντηση του ΝΑΤΟ

Reuters: O Πομπέο επέπληξε την Τουρκία στη συνάντηση του ΝΑΤΟ

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χρησιμοποίησε τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα για να ασκήσει έντονη κριτική στην Τουρκία, λέγοντας ότι η αγορά ενός ρωσικού οπλικού συστήματος ήταν "δώρο" στη Μόσχα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη, ο Πομπέο δήλωσε ότι η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και δημιουργεί αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο στη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ενώ οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν από καιρό διαφωνήσει για τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, οι παρατηρήσεις του Πομπέο έφεραν στην επιφάνεια το βάθος των εντάσεων στη Βορειοατλαντικη Συμμαχία που πολλοί ειδικοί λένε ότι την αποδυναμώνει επικίνδυνα.

Ο Πομπέο, ο οποίος αποχωρεί τον Ιανουάριο καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε επίσης στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έκανε λάθος να στείλει μισθοφόρους μαχητές στη Λιβύη καθώς και στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο τόνος της συνάντησης περιγράφηκε ως "μετρημένος" αλλά "πιο συγκρουσιακός" από ό, τι συνήθως συμβαίνει στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ.

Η ενότητα του ΝΑΤΟ "δεν είναι δυνατή αν ένας σύμμαχος κάνει ότι κάνει και η Ρωσία", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριαν στην παρέμβασή του, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, είπε "Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει επανειλημμένα την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα S-400 (ρωσικό σύστημα όπλων), να σταματήσει να χρησιμοποιεί μισθοφόρους μαχητές σε ξένες συγκρούσεις και να σταματήσει προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εμπιστευτική συνάντηση.

"Μόλις περιέγραψα τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και τα εκκρεμή ζητήματα, είπε σε μια δημόσια εκδήλωση". Έπρεπε να αγοράσουμε ένα σύστημα όπλων από τη Ρωσία γιατί δεν μπορούσαμε από τους συμμάχους μας", πρόσθεσε.

Τουρκικές πηγές με γνώση της συνάντησης ανέφεραν ότι ο Πομπέο εξαπέλυσε "άδικες κατηγορίες" και ότι δεν υπήρξε ενωμένο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία ήταν επίσης ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς προϋποθέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.