8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Reuters: Εξαιρέσεις στο πετρέλαιο για Ουγγαρία, Σλοβακία – Αντίδραση από Βουδαπέστη

Reuters: Εξαιρέσεις στο πετρέλαιο για Ουγγαρία, Σλοβακία – Αντίδραση από Βουδαπέστη
Shutterstock

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters την Τετάρτη, επωφελούμενη από εξαιρέσεις από το εμπάργκο πετρελαίου που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το στέλεχος της ΕΕ πρότεινε την Τετάρτη να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.

Σε μια προσπάθεια να πείσουν τις διστακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, είπε η πηγή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.

Δεύτερη πηγή, με γνώση των συζητήσεων, δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η Ουγγαρία πάντως δεν βλέπει σχέδια ή εγγυήσεις στις προτάσεις πετρελαϊκών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης μιας μεταβατικής περιόδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

«Δεν βλέπουμε σχέδια ή εγγυήσεις για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί μια μετάβαση με βάση τις τρέχουσες προτάσεις και πώς θα ήταν εγγυημένη η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», είπε ο Κόβατς σε μια απάντησή του στο Reuters την Τετάρτη.