Reuters: Ενδεχομένως και αύριο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Reuters: Ενδεχομένως και αύριο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν ότι θα μεταβούν στο Λονδίνο για να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς ομολόγους τους ακόμη και αύριο, Πέμπτη, ανέφεραν σήμερα διπλωματικές ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι δύο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Μπαρνιέ για την ΕΕ και ο Ντέιβιντ Φροστ για τη Βρετανία, είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν τηλεφωνικά το θέμα μετά τις 2 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, το Λονδίνο ανέφερε ότι παρακολούθησε «με ενδιαφέρον» τις τελευταίες δηλώσεις του Μπαρνιέ που αφορούσαν τα ζητήματα τα οποία έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Ο Γάλλος πολιτικός δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως "παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εργαστούν εποικοδομητικά, εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν και εάν μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο τις επόμενες ημέρες βάσει νομικών κειμένων και αν είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες να επιλύσουμε τα κρίσιμα σημεία, τα πιο δύσκολα θέματα".

O Μπαρνιέ επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης. "Το μήνυμά μου: θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή", έγραψε στο Twitter ο Μπαρνιέ μετά το τηλεφώνημα αυτό. Η Ντάουνινγκ Στρητ παράλληλα έκανε γνωστό ότι η συζήτηση ήταν "εποικοδομητική" αλλά ότι "η κατάσταση" παραμένει "η ίδια με χθες".

Υπενθυμίζεται ότι πηγές ανέφεραν χθες στο Bloomberg πως πιθανότατα θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για το Brexit, στο οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον είχε αλλάξει μονομερώς ορισμένες πτυχές της συμφωνίας Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία έως τα τέλη του έτους, οπότε και εκπνέει η μεταβατική περίοδος του Brexit.