Ντ. Τραμπ: Προσπαθεί να κατευνάσει την οργή με τη… μικρότερη αύξηση της ανεργίας

Ντ. Τραμπ: Προσπαθεί να κατευνάσει την οργή με τη… μικρότερη αύξηση της ανεργίας

Είναι το πρώτο αισιόδοξο στοιχείο για την αμερικανική οικονομία εδώ και μήνες. Η ανεργία επιβραδύνθηκε. Το στοιχείο αυτό έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Πρόεδρος Τράμπ για να εκτονώσει την οργή των Αμερικανών από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

“Ελπίζω ο Τζόρτζ Φλόιντ να κοιτάζει από ψηλά και να λέει “είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει στην χώρας μας”, ήταν τα λόγια του αμερικανού προέδρου στην διάρκεια συνέντευξης, προσθέτοντας ότι μια ισχυρή οικονομία βελτιώνει τις φυλετικές εντάσεις. Στην ουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί, προκειμένου να εκτονώσει τα οξυμένα πνεύματα και την ένταση που επικρατούν στις ΗΠΑ και να στρέψει αλλού την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης. Η μείωση της ανεργίας για πρώτη φορά εδώ και μήνες, η οποία έκλεισε στο 13,3%, κατά 1,4% χαμηλότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, ήταν μια ευκαιρία. 

Ωστόσο είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Τραμπ ενδιαφέρεται για τα βαθύτερα αίτια της ρατσιστικής βίας. Η  μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η επανεκλογή του, ιδιαίτερα μετά τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ξεκάθαρα σημάδια υποχώρησης της υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι την Πέμπτη εν μέσω της κρίση αυτής, κάλεσε το εκλογικό του επιτελείο σε έκτακτη σύσκεψη. Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου Fox News που δείχνει τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν να προηγείται οκτώ μονάδες, ήταν "καμπανάκι" το οποίο τον ώθησε να καλέσει στον Λευκό Οίκο την καμπάνια επανεκλογής.

Παρότι ο Τραμπ έδειχνε μέχρι πρότινος να απολαμβάνει πρωτοφανή στήριξη από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, υπάρχουν εμφανή ρήγματα. Δεν ήταν μόνο η πρόσφατη τοποθέτηση του Τζόρτζ Μπους του Νεότερου με τον οποίο ούτως ή άλλως έχουν κακές σχέσεις, αλλά οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος τον κατακεραύνωσε. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στην φωνή του βετεράνου στρατηγού την φωνή των Γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκαουσκι και Μιτ Ρομνει, τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται για τον Λευκό Οίκο. 

Σε τελική ανάλυση το επιτελείο του Τραμπ ποντάρει στη χειρότερη περίπτωση σε ένα σενάριο του 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών σε αντίστοιχο σημείο προηγούνταν με περίπου πέντε μονάδες. Όπως και τότε έτσι και σήμερα οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί ξανά το ίδιο.