Προσωπάρχης Μέρκελ: Πρέπει να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική ορθοδοξία

Προσωπάρχης Μέρκελ: Πρέπει να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική ορθοδοξία

Ο Χέλγκε Μπράουν, προσωπάρχης της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά τις αυστηρές πολιτικές στα δημοσιονομικά ελλείμματα, με φόντο τις οικονομίες συνέπειες της πανδημίας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπράουν υποστήριξε ότι η Γερμανία πρέπει να τροποποιήσει εκ νέου το σύνταγμα της για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

«Θα ήταν λογικό να συνδέσουμε μια στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης στη Γερμανία με μια συνταγματική τροποποίηση που θα προβλέπει ένα αξιόπιστο τρόπο για νέο δανεισμό - σε φθίνουσα κλίμακα ο οποίος θα περιορίζεται στα επόμενα χρόνια και θα ορίζει σαφή ημερομηνία για την επιστροφή στη συμμόρφωση με τον κανόνα του χρέους», έγραψε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Η πρόταση αυτή σηματοδοτεί σε κάθε περίπτωση μια απότομη ρήξη με τη δημοσιονομική ορθοδοξία του CDU, ένα κόμμα που για χρόνια ήταν στενά συνδεδεμένο με την πολιτική του Schwarze Null ή του "black zero" - τη δηλαδή επιδίωξη ισορροπημένων προϋπολογισμών» σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times.

Σημειώνεται ότι προ ετών θεσπίστηκε στο γερμανικό Σύνταγμα ένα όριο στον νέο δανεισμό του γερμανικού δημοσίου, στόχος του οποίου ήταν η αποφυγή υπερβολικών ελλειμμάτων. Πέραν του Μπράουν υπάρχουν και άλλες φωνές στη γερμανική πολιτική σκηνή που θεωρούν το εργαλείο αυτό «αμφιλεγόμενο».