Πριν από το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμένεται της Pfizer

Πριν από το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμένεται της Pfizer

Το πειραματικό εμβόλιο που παρασκευάζουν από κοινού οι Pfizer και BioNTech ενδέχεται να υποβάλλει αίτηση έγκρισης στις ΗΠΑ εώς και στα μέσα Νοεμβρίου εάν τα δεδομένα της τελευταίας δοκιμής είναι θετικά, ξεπερνώντας στην «κούρσα» της μάχης ενάντια στην πανδημία εκείνο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε ότι αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα από τη δοκιμή του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

"Σίγουρα θα ξέρουμε που κινούμαστε σε δεκαπενθήμερο", είπε ο Σαχίν σε συνέντευξή του. "Είμαστε αισιόδοξοι", συνέχισε, προσθέτοντας ότι εάν τα δεδομένα είναι θετικά, θα μπορούσε να υποβληθεί αίτημα για έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στα μέσα Νοεμβρίου.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η αμερικανική Pfizer έχουν ενώσει τις δυνάμεις για ένα εμβόλιο το οποίο έχει θετικές ενδείξεις σε όλα τα στάδια των κλινικών δοκιμών. 

Πριν λίγο καιρό άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλ. Μπούρλα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Με ανοικτή του επιστολή στην οποία αναλύει τις διαδικασίες και την ανάγκη του εμβόλιο να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού, ο Μπούρλα αναφέρει ότι η εταιρεία ενδέχεται να υποβάλει αίτημα επείγουσας έγκρισης (EUA) την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι η FDA απαιτεί δεδομένα ασφαλείας τουλάχιστον δύο μηνών από τις κλινικές δοκιμές.

Σημειώνεται ότι βρετανική κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη έως και 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου, οι πρώτες δόσεις του οποίου προορίζονται για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλ. Μπουρλά να σημειώνει πρόσφατα ότι το εμβόλιο διανύει «το τελευταίο μίλι».