7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο 250 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κινεζικής τεχνολογικής «απειλής»

«Πράσινο φως» στο σχέδιο 250 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κινεζικής τεχνολογικής «απειλής»

Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ενέκριναν χθες Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών, που παρουσιάζεται ως «ιστορική» πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο και το «αυταρχικό» μοντέλο της.

Το σχεδόν 250 δισεκ. δολαρίων νομοσχέδιο εξασφάλισε την τελική έγκριση ύστερα από ψηφοφορίες σε ορισμένα ζητήματα με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά από το αυτό σώμα του Κογκρέσου.

Το μέτρο εγκρίνει περίπου 190 δισεκ. δολάρια ως προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής τεχνολογίας και έρευνας - και ξεχωριστά τη δαπάνη 54 δισεκ. δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει πει ότι η χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε 7 έως 10 νέα αμερικανικά εργοστάσια ημιαγωγών.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν λιγότερο από το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε βασική επιστημονική έρευνα, λιγότερο από το μισό που δαπανά η Κίνα.

«Η διακομματική νομοθεσία θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε επιστημονική έρευνα και τεχνολογική καινοτομία εδώ και γενιές, θέτοντας τις ΗΠΑ σε μια πορεία για να οδηγήσουν τον κόσμο στις βιομηχανίες του μέλλοντος», δήλωσε χθες ο Σούμερ.

Το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.

Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου μέσω της διπλωματίας, με τη συνεργασία με συμμάχους και με την ενίσχυση της αμερικανικής συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς αφού ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική».