Πούτιν σε Ερντογάν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να βοηθάει στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Πούτιν σε Ερντογάν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να βοηθάει στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα των πυρκαγιών που μαίνονται στον τουρκικό νότο σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβεβαίωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βοηθάει την Άγκυρα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν την επείγουσα κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στις νότιες περιοχές της Τουρκίας. Σημείωσαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη μάχη κατά της φυσικής καταστροφής», σημειώνει ειδικότερα σε ανακοίνωσή του σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παράσχει ευρεία βοήθεια στην Τουρκία στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε θερμά (τον Ρώσο πρόεδρο) για τη σημαντική στήριξη», προστίθεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

 Yπενθυμίζεται ότι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε κατοικημένες περιοχές και τουριστικούς προορισμούς της νότιας Τουρκίας με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φθάσει τους τέσσερις νεκρούς και δεκάδες χωριά να έχουν εκκενωθεί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μέτωπα φωτιάς κατακαίνε δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) και της Μαρμαρίς, κοντά σε τουριστικές περιοχές της νότιας Τουρκίας. Εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες εξαιτίας των σφοδρών ριπών ανέμων.

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους σε 25χρονο εθελοντή που πήγε στη Μαρμαρίς για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Δεκάδες σπίτια, χωράφια και στάβλοι σε πολλά χωριά απανθρακώθηκαν.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χάθηκαν 150 βοοειδή και χίλια αμνοερίφια, 6.000 στρέμματα αγροτικών γαιών και 500 στρέμματα με θερμοκήπια υπέστησαν ζημιές», ανέφερε χθες Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε δάσος της Μαναβγκάτ, στην επαρχία της Αττάλειας (Αντάλια), προτού εξαπλωθεί.

Εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά

 

Αντιμέτωπες με την επέκταση των πύρινων μετώπων, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δεκάδων χωριών. Ξενοδοχείο στην τουριστική πόλη της Αλικαρνασού επίσης εκκενώθηκε.

Πλάνα που εικονίζουν κατοίκους καθώς έχουν καταληφθεί από πανικό και τρέχουν για να σωθούν σε δρόμους που φωτίζουν οι φλόγες μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πηχτός καπνός κάλυπτε έναν πορτοκαλί ουρανό πάνω από συγκρότημα ξενοδοχείων πλάι στη θάλασσα στη Μαναβγκάτ.

Τουλάχιστον 183 άνθρωποι, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα διότι εισέπνευσαν καπνό, τρεις με εγκαύματα, εισήχθησαν σε νοσοκομεία.

Δέκα άνθρωποι παγιδευμένοι σε πλεούμενο σε λίμνη περικυκλωμένη από τις φλόγες διασώθηκαν χθες από σωστικά συνεργεία.

Υποψίες για εμπρησμούς
 

Οι φωτιές μαίνονται καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονταν χθες στους 40° Κελσίου και έπνεαν άνεμοι με ριπές ταχύτητας 50 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η εκδήλωση πολλαπλών εστιών ταυτόχρονα ωθεί τις τουρκικές αρχές να τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες, σε εμπρησμούς.

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Μαναβγκάτ «σε τέσσερα διαφορετικά σημεία» οδηγεί στην υποψία πως «επρόκειτο για εμπρησμό», όμως «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Αττάλειας, ο Μουχίτιν Μπετζέκ.

Ο εισαγγελέας στη Μαρμαρίς διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της δασικής πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που χρειάζονται οι πυροπαθείς συμπολίτες μας», δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος ότι τα αίτια των πυρκαγιών θα ερευνηθούν διεξοδικά το ταχύτερο δυνατόν.

Πάνω από 4.000 πυροσβέστες, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι τρία ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έφθασαν και συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Συλλυπητήρια Δένδια
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ετοιμότητα της Αθήνας να «παράσχει βοήθεια εάν ζητηθεί», ανακοίνωσε χθες βράδυ το ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ από την πλευρά του εξέφρασε μέσω Twitter την αλληλεγγύη της χώρας του στην Τουρκία και διαβεβαίωσε επίσης ότι το Μπακού είναι έτοιμο να της προσφέρει «υποστήριξη».