Πούτιν: Επιδιώκει την επιβολή της ρωσοκινεζικής συμμαχίας επί του Αφγανικού

Πούτιν: Επιδιώκει την επιβολή της ρωσοκινεζικής συμμαχίας επί του Αφγανικού

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, υπό την ηγεσία του Πεκίνου και της Μόσχας, θα πρέπει να επιβληθεί ως εταίρος των ταλιμπάν ώστε αυτοί να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ντουσανμπέ.

Ο οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας, φιλοδοξεί να είναι αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή, αν και η δράση του έχει υπάρξει περιορισμένη.

«Είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε το δυναμικό του οργανισμού για να διευκολύνουμε την έναρξη ενδοαφγανικού διαλόγου ώστε να αποκλείσουμε τις απειλές της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του θρησκευτικού εξτρεμισμού που προέρχονται από την περιοχή», είπε ο Πούτιν, που συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην σύνοδο της Ντουσανμπέ.

«Οι ταλιμπάν ελέγχουν στην πράξη ολόκληρο το έδαφος του Αφγανιστάν και πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις νέες αφγανικές αρχές για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε αναφερόμενος στις υποσχέσεις των ταλιμπαν για «την αποκατάσταση της ειρήνης, εξομάλυνση της δημόσιας ζωής και εγγύηση της ασφάλειας για όλους».

Η Ρωσία θεωρεί το κίνημα των ταλιμπάν τρομοκρατικό, αλλά διατηρεί διάλογο μαζί του εδώ και χρόνια.

Από την κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν, η Μόσχα εμφανίσθηκε συμφιλιωτική απέναντί τους έπειτα από τις υποσχέσεις τους να μην επιτρέψουν σε «τρομοκράτες» να εγκατασταθούν στο αφγανικό έδαφος, να μην επιτεθούν στους γείτονές τους, όπως οι χώρες της κεντρικής Ασίας, συμμάχους της Μόσχας και να καταπολεμήσουν το εμπόριο ηρωίνης και οπίου.