ΠΟΥ: «Παγκόσμια επείγουσα κατάσταση ο κορονοϊός»

ΠΟΥ: «Παγκόσμια επείγουσα κατάσταση ο κορονοϊός»

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε σήμερα πως η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί «παγκόσμια επείγουσα κατάσταση», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία», ενώ η αύξηση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Αναλυτικότερα, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς σημείωσε πως ο όρος «πανδημία» δεν αποτελεί πλέον ξεχωριστή κατηγορία στην κλίμακα ιεράρχησης ανάλογων περιστατικών, ενώ ο ΠΟΥ δεν χρησιμοποιεί την αντίστοιχη κλίμακα που υπήρχε μέχρι και το 2009.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε πως η κήρυξη του κορονοϊού ως «παγκόσμια επείγουσα κατάσταση» πραγματοποιήθηκε ώστε οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.

Σημειώνεται πως οι φόβοι για μια πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα παρότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.

Cai Yang/Xinhua via AP