ΠΟΥ: Από ζώο σε άνθρωπο και όχι από εργαστήριο η μετάδοση του κορονοϊού

ΠΟΥ: Από ζώο σε άνθρωπο και όχι από εργαστήριο η μετάδοση του κορονοϊού

Η μετάδοση του ιού από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με την κοινή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, στην οποία αναφέρεται πως η εκδοχή της διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται προσχέδιο της έρευνας, τα  ευρήματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Η ομάδα πρότεινε περαιτέρω έρευνα σε κάθε τομέα εκτός από την υπόθεση διαρροής από εργαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο που έχει στα χέρια του αντίγραφο προσχεδίου.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNN ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ, Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, είχε πει ότι οι ερευνητές εντόπισαν πολλές ενδείξεις πολύ πιο εκτεταμένης διασποράς του ιού το 2019, και τουλάχιστον 13 διαφορετικά στελέχη ήδη από το 2019.

«Ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, πράγμα που αποτελεί νέο εύρημα», είπε ο Δανός επιστήμονας στο CNN. Πρόσθεσε ότι ένας μεγάλος αριθμός, τουλάχιστον 174 κρουσμάτων, αναφέρεται πλέον ότι εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από τις κινεζικές αρχές, πολύ ανώτερος της προηγούμενης επίσημης καταμέτρησης, πράγμα που κατά τον κ. Έμπαρεκ δείχνει ότι ήδη εκείνο τον μήνα μπορεί να υπήρχαν και πάνω από 1.000 κρούσματα.

Η συγκεκριμένη έρευνα έχει γίνει εξ αρχής αντικείμενο πολιτικής και ερευνητικής αντιπαράθεσης. 

Πρόσφατα, 26 επιστήμονες συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας νέα έρευνα στη βάση του γεγονότος ότι η ομάδα του ΠΟΥ που βρέθηκε στην Ουχάν τον περασμένο μήνα δεν είχε επαρκή πρόσβαση για να διερευνήσει πιθανές πηγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ανοιχτής επιστολής, η ομάδα των επιστημόνων και άλλων εμπειρογνωμόνων σε τομείς όπως η ιολογία, η ζωολογία και η μικροβιολογία δήλωσαν ότι ήταν «παντελώς αδύνατο» για την ομάδα του ΠΟΥ να πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα και ότι οποιαδήποτε έκθεση ενδεχομένως να συνεπάγεται πολιτικούς συμβιβασμούς, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο για μεγάλο διάστημα απαγόρευε την είσοδο στη χώρα του κλιμακίου του ΠΟΥ, ενώ όταν επετράπη, υπήρξαν ουκ ολίγες καταγγελίες για περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχεία.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ, «Ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 μπορεί να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί το ζώο - ξενιστής».

Υπενθυμίζεται ότι αμφιβολίες για την έκθεση εξέφρασαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι της νέας διοίκησης Μπάιντεν, ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Τραμπ η οποία είχε αφήσει πολλές αιχμές για την προέλευση του κορονοϊου.

«Έχουμε βαθιές ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιήθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας Covid-19», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις. «Είναι επιτακτική ανάγκη να είναι ανεξάρτητη αυτή η έκθεση, με ευρήματα εμπειρογνωμόνων απαλλαγμένα από παρέμβαση ή τροποποίηση από τις κινεζικές κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη», πρόσθεσε.

Η πλειονότητα των ανθρώπινων ασθενειών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το 60% των μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονοτικές, δηλαδή προέρχονται από ένα ζώο. Το ποσοστό αυτό αυξάνει ακόμη και στο 75% για τις νέες μολυσματικές ασθένειες που προκύπτουν, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001.

Μεταξύ των παθογόνων που ευθύνονται για τις ασθένειες αυτές, ένας στους έξι είναι ένας ιός, το ένα τρίτο βακτήρια, το άλλο ένα τρίτο παρασιτικά σκουλήκια και περίπου το 10% μικροσκοπικά μανιτάρια, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.