ΠΟΥ: Απέχουμε πολύ από τη λήξη της πανδημίας - Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό

ΠΟΥ: Απέχουμε πολύ από τη λήξη της πανδημίας - Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό

Με τα κρούσματα να αυξάνονται στην Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και ολόκληρη την Αμερικανική Ήπειρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει και πάλι την επικινδυνότητα της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό, τονίζοντας πως δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό και πως απέχουμε πολύ από το τέλος της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε ότι "δεν είναι η ώρα να βγάλουμε το πόδι από το πεντάλ", αντίθετα χρειάζονται συνεκτικά μέτρα που να έχουν επιστημονική βάση και να στηρίζονται στην αλληλεγγύη, για την αντιμετώπιση του ιού παγκοσμίως.

Η δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου εκτάκτων αναγκών του Οργανισμού, υπογράμμισε ότι απέχουμε πολύ από το τέλος, για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται ακόμη και τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά στις απαιτούμενες υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι διαφορετικά τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής του τμήματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν τόνισε ότι με την κατάλληλη πολιτική δημόσιας υγείας, τα κρούσματα μπορούν να μειώνονται και οι ασθενείς να δέχονται τη φροντίδα που χρειάζονται στις νοσοκομειακές δομές των κρατών.

Στηρίζουμε τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο δρ Γκεμπρεγιέσους αναφέρθηκε στις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός απορρίπτει οποιεσδήποτε διακρίσεις και υποστηρίζει τις σχετικές διαμαρτυρίες.

Δεδομένης όμως της ύπαρξης της πανδημίας, συνέστησε σε όσους μετέχουν στις διαμαρτυρίες αυτές να τηρούν την απόσταση του ενός μέτρου και να λαμβάνουν υπόψιν τους τα βασικά μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας και τήρηση της υγιεινής των χεριών.

Οι μεταλλάξεις του ιού

Σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί μέχρι στιγμής ο νέος κορονοϊός, η δρ Βαν Κερκόφ, σημείωσε πως έχουν ήδη καταγραφεί 40.000 διαφορετικές πλήρεις γενετικές αλληλουχίες του ιού, και οι οποίες είναι διαθέσιμες στο ίντερνετ στην επιστημονική κοινότητα. Οι επιπτώσεις των αλλαγών στο γονιδίωμα του ιού, χρειάζονται ξεχωριστές μελέτες, περισσότερο όμως για την επιστημονική παρατήρηση και όχι για την επίπτωση του ιού στον άνθρωπο. Και αυτό γιατί οι μέχρι τώρα αλλαγές, δεν έχουν αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ούτε τη νοσηρότητα από αυτόν, χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν ίδια.