ΠΟΥ: Ανεστάλη η δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19

ΠΟΥ: Ανεστάλη η δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19

Η κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης – του φαρμάκου κατά της ελονοσίας – σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά, καθώς κρίθηκε αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβής, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η υδροξυχλωροκικίνη έχει χαρακτηριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ως πιθανή θεραπεία για την ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορονοϊό. Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι έπαιρνε το φάρμακο για να αποτρέψει τη μόλυνσή του

«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Είπε ότι τα άλλα σκέλη της δοκιμής - μια μεγάλη διεθνή πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών πιθανών θεραπειών για τον ιό - συνεχίζονται.

Ο ΠΟΥ είχε προηγουμένως συστήσει τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων από κορονοϊό, εκτός από τις κλινικές δοκιμές. Ο Δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η απόφαση αναστολής των δοκιμών υδροξυχλωροκίνης ελήφθη με «μεγάλη προσοχή».

Jonathan Gibbons/Reaching the Last Mile Forum via AP Images