Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις έρευνες της ExxonMobil;

Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις έρευνες της ExxonMobil;

Εξ' αρχής η ανακοίνωση για την πιθανότητα εύρεσης φυσικού αερίου εγγύς της Κύπρου προκάλεσε το ενδιαφέρον της Άγκυρας. Σύμφωνα με τη θεώρηση του Ταγίπ Ερντογάν, οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης του ή έστω της συναίνεσης του. Ενδεχομένως να είναι η κληρονομιά της οθωμανικής παράδοσης ή η αίσθηση απόλυτης δύναμης του Ερντογάν μετά από τόσα χρόνια εξουσίας.

Η αδειοδότηση ξένων εταιριών, όπως η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, από την Κυπριακή Δημοκρατία δίχως να συμφωνεί η Άγκυρα, φαίνεται εξωπραγματικό στην Άγκυρα. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα έχει προσθέσει περιορισμούς για το ερντογανικό καθεστώς.

Οι ιδιότυπες οικονομικές θεωρίες και η εφαρμογή τους στην τουρκική οικονομία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της λίρας και κατακόρυφη πτώση της διεθνούς πίστης για ανάκαμψη της. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των βασικών τροφίμων στην Τουρκία αυξάνονται ραγδαία και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για το επόμενο διάστημα. Πέρα από τις δυσχέρειες του πληθυσμού, η νομισματική κρίση έχει πολιτικές συνέπειες για το καθεστώς, καθώς η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει συνεχώς και η αντιπολίτευση ζητά συνεχώς εκλογές.

Όσο κι αν ο Ερντογάν διατείνεται πως η Τουρκία είναι θύμα οικονομικού πολέμου, είναι εμφανές ότι φοβάται τις οικονομικές επιπτώσεις πιθανής επιδείνωσης των σχέσεων του με τη Δύση και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η Άγκυρα δεν θέλει να δεχθεί την αδειοδότηση για τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θέλει να διαταράξει τις ταραχώδεις σχέσεις με τη Ουάσιγκτον. Ειδικά τώρα που δεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, που συνήθιζε να αντιμετωπίζει με περισσή κατανόηση τις ενέργειες του Ερντογάν.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την τουρκική οικονομία, το ερντογανικό καθεστώς περιχαρακώνεται, ανακυκλώνοντας τα στελέχη του. Η καρατόμηση του Υπουργού Οικονομικών Λουτφί Ελβάν ακολουθήθηκε από την αντικατάσταση του με τον επιχειρηματία Νουρετίν Νεμπατί, που θεωρείται πως θα ακολουθήσει τη γραμμή Ερντογάν. Άλλωστε είναι σύνηθες για τον Ερντογάν να αντικαθιστά όποιον δεν ενστερνίζεται τις οικονομικές του θεωρίες, ώστε να εφευρίσκει κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για το είδος της αντίδρασης απέναντι στην δήθεν απειθαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη ο ευνοούμενος του ερντογανικού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη Ερσίν Τατάρ βγήκε μπροστά για να διεκδικήσει τα οποιαδήποτε κοιτάσματα για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. Δεν πρόκειται ωστόσο να περιοριστούν εκεί οι προκλήσεις της Άγκυρας. Είναι άγνωστο ωστόσο όμως που θα σταματήσει.