Πώς προφυλάσσει η χλωροκίνη από τον κορονοϊό

Πώς προφυλάσσει η χλωροκίνη από τον κορονοϊό

Τη χορήγηση χλωροκίνης στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους νόσησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων που φροντίζουν τους ασθενείς της πανδημίας.

Μάλιστα για την κάλυψη του συνόλου των επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν στη μάχη κατά του ιού, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να διαθέτει την απαραίτητη προληπτική θεραπεία, απευθείας, στα νοσοκομεία που υπηρετεί ο κάθε υγειονομικός.

Στη δράση της χλωροκίνης στον οργανισμό, σε σχέση με τον covid-19, αναφέρεται σχετική μελέτη της Mayo Clinic, σύμφωνα με την οποία, οι τελευταίες εξελίξεις, οδήγησαν σε τροποποίηση των ενδείξεων χορήγησης του φαρμάκου που προοριζόταν αρχικά για την ελονοσία.

Η μελέτη επισημαίνει την ανάσχεση του ιού από δύο πολλά υποσχόμενες αγωγές που έχουν δοκιμαστεί εργαστηριακά σε δοκιμαστικό σωλήνα (in vitro). H πρώτη αφορά το remdensivir και η δεύτερη το συνδυασμό χλωροκίνης με αζιθρομυκίνη. Και για τις δύο, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δραστικότητα κατά τη χορήγηση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι όμως να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, τα φάρμακα χορηγούνται "εκτός ενδείξεων" ή για "παρηγορητική χρήση", χωρίς επιβεβαιωμένη επιτυχία.

Πώς δρα το φάρμακο

Η μελέτη καταρτίσθηκε, με σκοπό να συμβάλλει στην πρόληψη των αρρυθμιών που προκαλεί στην καρδιά ο νέος κορονοϊός, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο και έτσι, να βοηθήσει τους υγειονομικούς να χρησιμοποιούν τα φάρμακα, αποφεύγοντας τους σχετιζόμενους κινδύνους.

Η χλωροκίνη, τροποποιεί τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού με τρόπο που να περιορίζει την διαδικασία της φλεγμονής.

Επιπλέον, αλλάζει το pH του οργανισμού, που οδηγεί σε μειωμένη γλυκοζυλίωση των υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης 2 που απαιτούνται για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα, αφορούν στοιχεία από δοκιμασίες in vitro.

Βάσει αυτών, εκτιμάται ότι μπορεί να:

- προστατεύσει από την είσοδο του ιού στον οργανισμό, εμποδίζοντας την επικάθηση του ιού στους υποδοχείς, οπότε να παρέχει προφύλαξη, αλλά και να

- μειώσει την "καταιγίδα των κυτοκινών" που συμβαίνει μετά τη μόλυνση από τον ιό, σε σοβαρά περιστατικά όπου υπερ-ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και στρέφεται εναντίον του ίδιου του ασθενή.

Ανέκδοτα κλινικά ευρήματα, σε συνδυασμό με τα in vitro δεδομένα, οδήγησαν στην αποδοχή της χρήσης της χλωροκίνης ως φαρμάκου πρώτης γραμμής.

Οι αρρυθμίες

Μάλιστα η μελέτη σημειώνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών με αρρυθμίες, υπό την προϋπόθεση για τους τελευταίους, ότι παρακολουθούνται μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων.

Βέβαια, η έκταση της πανδημίας, οδηγεί σε υψηλό αριθμό ανθρώπων σε κίνδυνο να λάβουν χλωροκίνη, στην περίπτωση που έχουν ιστορικό αρρυθμιών, παρότι το ποσοστό είναι μικρό (1 στους 2000). Και για την παρακολούθηση αυτών των ασθενών, απαιτείται καρδιογράφημα, γεγονός που απαιτεί παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας σε πραγματικό τόπο και χρόνο σε μια περίοδο όπου γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούν, ενώ ο κίνδυνος γι΄ αυτούς τους ασθενείς αυξάνεται αν έχουν ήδη νοσήσει από τον νέο κορονοϊό.

Γι΄ αυτή την κατηγορία ασθενών σε κίνδυνο θα πρέπει να ελέγχεται η έλλειψη καλίου και μαγνησίου, η φαρμακευτική τους αγωγή για τις αρρυθμίες, και να παρακολουθούνται στενά αν αποφασιστεί η χορήγηση χλωροκίνης. Και προτείνεται να χρησιμοποιηθεί μόνη της και όχι σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.