7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Πολωνία: Στέλνει επιπλέον 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία

Πολωνία: Στέλνει επιπλέον 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία

Η Πολωνία αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με τη Λευκορωσία σε περίπου 10.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακόψει την αύξηση της μετανάστευσης, για την οποία κατηγορεί το Μινσκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι από μέρη όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Αφρική προσπαθούν να διασχίσουν παράτυπα τα σύνορα κάθε μέρα και η Πολωνία έχει ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή, αγνοώντας την κριτική ότι συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους μετανάστες.

«Αυξάνουμε τον αριθμό των στρατιωτών που βοηθούν τη συνοριοφυλακή κατά 2.500», ανέφερε ο Μάριους Μπλάζτσακ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Σύντομα περίπου 10.000 στρατιώτες από τη 12η, την 16η και την 18η μεραρχία θα επιβλέπουν την ασφάλεια των συνόρων».

Η συνοριοφυλακή είπε ότι το σαββατοκύριακο ομάδες περίπου 60 ή 70 μεταναστών προσπάθησαν δύο φορές να διασχίσουν τα σύνορα και δύο Πολωνοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, δύο Πολωνοί στρατιώτες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών χτυπήθηκε στο πρόσωπο με πέτρα, ο άλλος με ένα κλαδί», δήλωσε η εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Άννα Μιχάλσκα σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, έχουν βγει από το νοσοκομείο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βαρσοβία καταγγέλλουν ότι την εισροή παράτυπων μεταναστών ενορχηστρώνει η Λευκορωσία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, αφού οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στο Μινσκ. Η Λευκορωσία αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Η Πολωνία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και σχεδιάζει να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα.

Το πολωνικό Κοινοβούλιο έχει επίσης περάσει νομοθεσία που σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών πέρα από τα σύνορα της χώρας κατά παράβαση των δεσμεύσεων της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Reuters