Πολωνία: Νικητής αναδείχθηκε ο Αντρέι Ντούντα

Πολωνία: Νικητής αναδείχθηκε ο Αντρέι Ντούντα

Νικητής με οριακή διαφορά αναδείχθηκε ο Αντρέι Ντούντα στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πολωνία έναντι του φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της χώρας. 

Ο σημερινός πρόεδρος Ντούντα συγκεντρώνει το 51% των ψήφων, ενώ ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι συγκεντρώνει το 49% βάση της καταμέτρησης. 

Ο αρχηγός του κράτους, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του χθες βράδυ, μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν ανακοινωθεί.

Στον πρώτο γύρο, την 28η Ιουνίου, ο Ντούντα ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας το 43,5% των ψήφων και ο Τρσασκόφσκι δεύτερος με το 30,4%. Και οι δύο 48χρονοι πολιτικοί απέκλεισαν εννέα άλλους υποψηφίους. 

Παρότι η υποστήριξη στον Ντούντα μειώθηκε σημαντικά λόγω και των συνεπειών της πανδημίας, η οποία βύθισε την χώρα στην πρώτη της ύφεση μετά το τέλος της περιόδου του κομμουνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας δεν κατάφερε να επικρατήσει.

Η επανεκλογή του Ντούντα, ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνικά συντηρητική του ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται η προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και η αποτροπή της εξάπλωσης της «ΛΟΑΤΚΙ νοοτροπίας».

Πάντως, καθώς ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει παρά περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ακόμη κι αν ο Τρσασκόφσκι κέρδιζε, είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα ήταν σε θέση να προωθήσει σημαντικές αλλαγές αμέσως.