Πολιτική κρίση διαρκείας στη Μ. Βρετανία

Πολιτική κρίση διαρκείας στη Μ. Βρετανία

Της Οντίν Λιναρδάτου

Είναι ξεκάθαρο πια πως το βρετανικό κοινοβούλιο έχει τον απόλυτο έλεγχο στο ζήτημα του Brexit και οι βουλευτές είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα, όπως ζητά ο ταπεινωμένος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ή όχι.

Το Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει πως τα 2/3 των 650 βουλευτών πρέπει να δώσουν τη συναίνεση τους για να πάει η χώρα σε εκλογές.

Αυτό σημαίνει πως το Εργατικό Κόμμα πρέπει να δώσει σε κάθε περίπτωση το πράσινο φως και αυτό δεν φαίνεται εύκολο να συμβεί.

Ο πρώτος όρος που έχει θέσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για να πει το ναι σε εκλογές πριν την 31η Οκτωβρίου είναι να βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος Μπεν που αποκλείει το σκληρό Brexit και να τον σεβαστεί η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ριψοκίνδυνο γιατί ήδη μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ έχουν δηλώσει πως έχουν το δικαίωμα να αγνοήσουν τις οδηγίες για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και αν αυτές αποτελούν νόμο του κράτους με τη βασιλική σφραγίδα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη μία λέει πως θα σεβαστεί το νόμο, την άλλη πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει παράταση, αυτό δηλαδή που προβλέπει ο νόμος, και θέλει εκλογές για να δώσει τη λύση ο λαός.

Αυτό σημαίνει πως αν γίνουν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και βγει πρώτο κόμμα ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να πει πως δεν υπακούει στο νόμο και να προχωρήσει ακάθεκτος σε ένα άτακτο Brexit ακόμα και αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν πρώτο κόμμα αλλά με απώλειες 6 εδρών.

Για αυτό και επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στους Εργατικούς για το αν θα πρέπει να στηρίξουν την πρόταση Τζόνσον για εκλογές πριν την 31η Οκτωβρίου.

Αρκετοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος επισήμαναν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πως δεν πρέπει να παίξουν το παιχνίδι του Μπόρις Τζόνσον. Τόνισαν πως πρόκειται για άνθρωπο ανάξιο εμπιστοσύνης και δεν πρέπει εκείνοι να επιτρέψουν οι εκλογές να γίνουν με τους όρους του πρωθυπουργού. Οι βουλευτές επιμένουν πως πρώτα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες ο κ. Τζόνσον στις 17 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και αφού επιστρέψει και ενημερώσει βουλή και πολίτες για τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία του Brexit, τότε να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θέλουν με αυτό τον τρόπο να ξεμπροστιάσουν τον πρωθυπουργό και να δείξουν πως ούτε σχέδιο έχει, ούτε εναλλακτικές λύσεις ούτε συμφωνία θέλει.

Το μόνο που θέλει ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένα σκληρό Brexit.

Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο η νομοθετική εξουσία έχει όλη τη δύναμη ενώ η εκτελεστική ακολουθεί. Γεγονός πρωτοφανές αλλά οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που άλλη λύση με τον Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργό δεν υπήρχε.
Οι 329 βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο Μπεν δεν θα σύρουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι πως τα χέρια του Μπόρις Τζόνσον είναι πισθάγκωνα δεμένα και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα φύγει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου από την ΕΕ.

Αν ο βρετανός πρωθυπουργός δεν φέρει πίσω στη Βρετανία στις 19 Οκτωβρίου μία νέα συμφωνία για το Brexit τότε θα είναι υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 από την Ένωση.

Αν δεν το κάνει τότε η μόνη λύση θα είναι να καταθέσει πρόταση μομφής η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση και αν η κυβέρνηση του Τζόνσον χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής τότε υπάρχει ένα περιθώριο 14 ημερών για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν τη λάβει δεν τίθεται ζήτημα εκλογών.