7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Politico: Το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό δεν αποδίδει

Politico: Το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό δεν αποδίδει

Η επανέναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα φέρνει περισσότερα κρούσματα και δεν αποτελεί οικονομική πανάκεια, αναφέρει στο δημοσίευμά του το Politico που αφιερώνεται στο άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες, επισημαίνοντας πως δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει το Politico, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της οικονομικής παραγωγής της χώρας και να απασχολεί περίπου το 1/4 του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε πως δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον υπολογιζόμενο κίνδυνο να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες. Αλλά ακόμη και αν είναι λίγοι οι τουρίστες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, έχουν ωστόσο ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ τα οικονομικά οφέλη παραμένουν σε παύση.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού καλύτερα από τους περισσότερους, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στον κορονοϊό. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα, αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολα θα είναι για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. Η ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσε ή επέβαλε νέους περιορισμούς εν μέσω προειδοποιήσεων από επιδημιολόγους για νέο κύμα έξαρσης, σημειώνει.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, καταγράφηκαν περίπου 530 νέα κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από εισαγόμενους επισκέπτες. Αυτός είναι ο υψηλότερος από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο και σχεδόν διπλάσιος από τον Μάιο.

Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, κάτι για το οποίο η τουριστική βιομηχανία, τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός καλοκαιριού χωρίς τουρίστες, πίεσε σκληρά. «Δυστυχώς, πρέπει να το κάνουμε, γιατί φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό θα είναι μικρότερος από τις επιπτώσεις του στην οικονομία» δήλωσε στο Politico ο Σάββας Παγωνάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ρόδο. «Θα πρέπει να επιλέξουμε κορονοϊό ή πείνα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η οικονομική ώθηση ήταν απογοητευτική. Ο Παγωνάκης λέει ότι μερικοί ξενοδόχοι ξεκίνησαν με κρατήσεις που έφταναν στο 30%, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί στο μισό. «Η EasyJetξεκίνησε αρχικά με 6 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα και αυτό έχει πλέον μειωθεί στις τρεις» είπε. Τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα είναι περίπου κατά το 1/4 γεμάτα σύμφωνα με τους τοπικούς ξενοδόχους. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις των επιβατών με αεροπλάνα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 93% σε μόλις 588.186 από σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πέρυσι.

Ο Παγωνάκης αναμένει έναν σκληρό χειμώνα για τα ελληνικά νησιά καθώς η τουριστική ύφεση επηρεάζει άλλους τομείς. Με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι μειωμένος, οι αγρότες που παρέχουν τα τοπικά ξενοδοχεία, έχουν ξεριζώσει τις ντομάτες και τα καρπούζια που δεν μπορούν να πουλήσουν.

Το politico παρουσιάζει τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και παραθέτει δηλώσεις του καθηγητής μικροβιολογίας Άλκη Βατόπουλου ο οποίος αναφέρει ότι «όταν ανοίξαμε τα σύνορα δεν περιμέναμε τόσο ισχυρή παρουσία του κορωνοϊού στα Βαλκάνια, τότε τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, κάτι που αποτελεί άλλη μία ένδειξη για το πόσο ευμετάβλητα είναι τα πράγματα» για να σημειώσει πως «παρατηρούμε επίσης ότι η συμμόρφωση του κοινού με τους κανόνες ασφαλείας της υγείας στην χώρα, είναι πολύ χαλαρή».

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι διατεθειμένη να θέσει εκ νέου περιορισμούς εάν κριθεί απαραίτητο, υπογραμμίζει και προσθέτει πως ο υπουργ΄ςο Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι υπουργοί εργάζονται για ένα «Plan B, με τοπικά lockdown εάν χρειαστεί» αλλά πως η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ένα εθνικό lockdown.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει κλειδωμένος στο σπίτι του. Πρέπει να απολαύσουμε την χώρα μας. Τις ομορφιές της. Τις θάλασσές της. Πρέπει να πάμε στην παραλία, αλλά να αποφύγουμε τα πλήθη. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας.

«Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας θα πρέπει να προσεύχεται ώστε οι τουρίστες να απολαύσουν την χώρα χωρίς να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού», καταλήγει στο δημοσίευμα το Politico.