Πόλεμο στις τράπεζες κήρυξε η Ιταλία για τις καθυστερήσεις στις χορηγήσεις δανείων
Politico

Πόλεμο στις τράπεζες κήρυξε η Ιταλία για τις καθυστερήσεις στις χορηγήσεις δανείων

Άτυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, λόγω των καθυστερήσεων στις ροές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, έκθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Ιταλίας συμπεραίνει ότι 16 τράπεζες καθυστέρησαν να δώσουν το πράσινο φως σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις.

Η τραπεζική αρχή δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην καινοτομία των μέτρων και στον υπερβολικό αριθμό αιτημάτων.

Το Politico αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα τις Unicredit, Intesa SanPaolo, Banca Sella και Findomestic.

Σύμφωνα με τον Κάρλο Μπονομι, πρόεδρο του ιταλικού επιχειρηματικού λόμπι Confindustria, το σύστημα των κρατικών εγγυήσεων δεν λειτουργεί σωστά, κατηγορώντας για υπερβολική γραφειοκρατία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες ζήτησαν από τους αιτούντες να μεταβούν σε υποκαταστήματα αυτοπροσώπως, ακόμη και αν οι κανόνες έκτακτης ανάγκης επέτρεπαν τη σύναψη συμβάσεων δανείου εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, τα οποία ενημερώθηκαν στα τέλη Μαΐου, οι τράπεζες παρείχαν δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις ανήλθαν σε 50 δισ. ευρώ.