«Πόλεμος» (και) στο Twitter για την... εύνοια του σουλτάνου

«Πόλεμος» (και) στο Twitter για την... εύνοια του σουλτάνου

Το ρεπορτάζ που ανέβηκε την Παρασκευή στην αγγλόφωνη έκδοση της ιστοσελίδας της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet είναι, αν μη τι άλλο, αποκαλυπτικό και εντυπωσιακό: Κι αυτό διότι αποδεικνύει ότι Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν φτάσει να διαγκωνίζονται και να ανταλλάσσουν πυρά ακόμη και μέσα από το Twitter – ένα από τα πλέον δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο – με σκοπό να πείσουν τους Τούρκους και τον Ταγίπ Ερντογάν ποιος τους... νοιάζεται περισσότερο σήμερα και υποστηρίζει καλύτερα τα συμφέροντά τους!

Ιδού τι έχει συμβεί, πιο συγκεκριμένα: Στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία έδειχναν να έχουν προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας και της Μόσχας και να θέτουν σε κίνδυνο τη συμμαχία τους, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία ανέβασε στον λογαριασμό της ένα βίντεο με τίτλο «Τα μάτια στην Ιντλίμπ». Με αυτό, θέλησε να επαναλάβει και να διοχετεύσει παντού το μήνυμα που είχαν ήδη στείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καθώς και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Συρία», διαβεβαίωνε χαρακτηριστικά το βίντεο. Παράλληλα, αναφερόταν στις φονικές επιθέσεις που είχαν δεχθεί οι τουρκικές δυνάμεις από τον στρατό του Άσαντ, υπιγραμμίζοντας ότι (εμείς οι Αμερικανοί) «στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχασε τους στρατιώτες της σε αυτή την επίθεση».

Θυμηθείτε τους Κούρδους...

Απέναντι σε αυτή την επίθεση φιλίας και προπαγάνδας, οι Ρώσοι προφανώς δεν θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηροί, καθώς ο «πόλεμος» για το ποιος είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος του «σουλτάνου» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, σε ελάχιστο χρόνο, έδωσαν τη δική τους απάντηση και εκδοχή, με το ίδιο Μέσο.

Έτσι, προφανώς μετά από κατεπείγουσα εντολή που ήρθε απευθείας από τον Σεργκέι Λαβρόφ – αν όχι από το Κρεμλίνο – η δική τους πρεσβεία έκανε ένα «τιτίβισμα» το οποίο περιλαμβάνει δύο φωτογραφίες, τη δίπλα στην άλλη, ώστε να δημιουργείται ο επιθυμητός συνειρμός.

Στην αριστερή, λοιπόν, εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, να δηλώνει την αμέριστη στήριξή του προς την Τουρκία, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε πρόσφατα στη Συρία. Όσο για την δεξιά, αποτελείται από ένα γραφιστικό του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu το οποίο αποτυπώνει το αίτημα του αμερικανικού Πενταγώνου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 200 εκατ. δολαρίων προς τις κουρδικές οργανώσεις της βόρειας Συρίας (YPG/ PYD), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

«Αφήνουμε σε εσάς την απόφαση», είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ανάρτηση, με σαφές υπονοούμενο για τη διφορούμενη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δικαιώνεται;

Δεν είναι δύσκολο ούτε συνιστά υπερβολή να υποθέσουμε τον Ερντογάν να απολαμβάνει με την ψυχή του αυτή την εικόνα, συνειδητοποιώντας πόσο απαραίτητος είναι και στους Αμερικανούς και στους Ρώσους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συμπεραίνει ότι η απόφασή του να παίξει ταυτόχρονα και στα δύο γεωπολιτικά... ταμπλό δικαιώνεται από τις εξελίξεις και ότι έτσι, θα του δώσει τη δυνατότητα να αποσπάσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από Ουάσινγκτον και Μόσχα – πιθανώς και από την Ευρώπη, με την οποία προσπαθεί επίσης να παζαρέψει εκβιαστικά.

Αναμφίβολα, μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό (εάν ποτέ φτάσει) και να αναγνωριστούν στην Τουρκία τα όποια κέρδη και η αναβαθμισμένη της θέση, με την αναθεώρηση του ισχύοντος στάτους κβο, μεσολαβεί ακόμη μακρύς και κακοτράχαλος δρόμος, με πολλές παγίδες και επικίνδυνες στροφές. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι η απόσταση είναι μικρότερη από τότε που το καραβάνι του σουλτάνου αποφάσισε να τον ακολουθήσει.