Πιθανόν οι εκρήξεις να προκλήθηκαν από ηλεκτροσυγκόλληση στην αποθήκη με τα χημικά

Πιθανόν οι εκρήξεις να προκλήθηκαν από ηλεκτροσυγκόλληση στην αποθήκη με τα χημικά

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν από το πρωί να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό που συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για την αιτία των εκρήξεων, πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονται σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Χθες βράδυ, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Από τις εκρήξεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από εκατό άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 4.000, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.

Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Τζορτζ Κετάνι.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.