Πηγές ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά του Α. Λουκασένκο

Πηγές ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για κυρώσεις κατά του Α. Λουκασένκο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο στην επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που εφαρμόζει το καθεστώς του, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο διπλωματικές πηγές.

«Πολιτική συμφωνία επετεύχθη για την διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με την προσθήκη του προέδρου Λουκασένκο», δήλωσαν οι πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας είχε ζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών

«Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στην Λευκορωσία. Η βία του καθεστώτος του Λουκασένκο και οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών συνεχίζονται. Πρότεινα νέο πακέτο κυρώσεων και ο Λουκασένκο να περιληφθεί στα πρόσωπα κατά των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 40 αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών και ο υφυπουργός του, οι οποίοι εμπλέκονται τόσο στην καταστολή, όσο και στην εκλογική νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν περιελήφθη αρχικά ώστε να πεισθεί να αποδεχθεί μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση με στόχο την διεξαγωγή νέων εκλογών.