Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γιλμάζ νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες σε νοσοκομείο της Κωσταντινούπολης και είχε υποβληθεί σε επέμβαση για όγκους στον πνεύμονα και το κεφάλι.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας

Ανήκε στο «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας». Έγινε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Οζάλ. Μετά την εκλογή του Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ηγήθηκε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 εξελέγη αρχηγός του κόμματος και ως εκ τούτου Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία από τον Ιούνιο του 1991 έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Έγινε ξανά Πρωθυπουργός από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, και από τον Ιούνιο του 1997 έως τον Ιανουάριο του 1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2006 προσπάθησε να επανέλθει στην πολιτική σκηνή.