8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Πούτιν

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Πούτιν
AP Images

Το γερμανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να διενεργηθεί «διαφανής» έρευνα για την υπόθεση της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα Παρασκευή.

«Καλούμε την καγκελάριο να συνεχίσει να επιμένει να διενεργηθεί διαφανής και ουσιαστική έρευνα όταν θα συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο», ανέφερε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Η συνάντηση της απερχόμενης καγκελαρίου με τον ρώσο πρόεδρο θα γίνει στην επέτειο της επίθεσης που φέρεται να υπέστη ο Α. Ναβάλνι στη Σιβηρία.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε τις επικρίσεις του Βερολίνου για τις ενέργειες της Μόσχας εκ των προτέρων και έκανε λόγο για «μεγάλο βάρος» στις διμερείς σχέσεις.

Κυρώσεις στη Μόσχα

Η Γερμανία και η ΕΕ έχουν αξιώσει η Ρωσία να εξιχνιάσει την υπόθεση και επέβαλαν κυρώσεις.

Ενόψει της επετείου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σε ειδική ανακοίνωσή του «προβοκάτσια» την υπόθεση (βλ. 24592128). Αξίωσε να παρουσιαστούν αποδείξεις από τις χώρες της Δύσης που το υποστηρίζουν πως ο Α. Ναβάλνι υπέστη επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, ουσία παρόμοια με αυτή που περιέχει το σοβιετικό χημικό όπλο Ναβιτσόκ.

Ο Α. Ναβάλνι, 45 ετών, χαρακτηρίζεται ο πιο σφοδρός επικριτής στο εσωτερικό της Ρωσίας. Έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί στη χώρα του, όπου επέστρεψε έπειτα από τη νοσηλεία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ