Παραιτήθηκε βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ για υπόθεση με προμήθειες μασκών

Παραιτήθηκε βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ για υπόθεση με προμήθειες μασκών

Την παραίτησή του υπέβαλε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία μετά από την αποκάλυψη ότι επωφελήθηκε προσωπικά από προμήθειες προστατευτικών μασκών.

Συγκεκριμένα, ο Νίκολας Λέμπελ, βουλευτής του CDU, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, αφού προέκυψε ότι μια εταιρεία συμφερόντων του πήρε προμήθεια 250.000 ευρώ για να ενεργήσει ως μεσάζων μεταξύ μιας εταιρείας που κατασκευάζει μάσκες στο κρατίδιο της Βαδης-Βυτεμβέργης και άλλων δύο εταιρειών.

"Ήταν τιμή να είμαι μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου και να είμαι σε θέση να εκπροσωπώ την πατρίδα μου, το Μάνχαϊμ", είπε ο Λεμπελ. "Με τις ενέργειές μου δεν κατάφερα να ανταποκριθώ στα πρότυπα των ηθικών αξιών και υποχρεώσεων του ρόλου μου. Γι 'αυτό θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όλους".

Ο νέος αρχηγός του κόμματος Άρμιν Λασέτ, όπως και ο αρχηγός του αδελφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ ζήτησαν την άμεση παραίτηση του βουλευτή.

"Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες", ανέφερε στο Twitter, ο Ζέντερ. "Οτιδήποτε άλλο βλάπτει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην πολιτική", πρόσθεσε.

"Η ζημιά που ενδεχομένως έχει κάνει η υπόθεση στο CDU πολύ πιθανόν να αποδειχθεί σημαντική", σχολιάζουν αναλυτές, καθότι σε λίγες ημέρες το κρατίδιο στο οποίο εκλέγεται ο Λέμπελ, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, πηγαίνει στις κάλπες για να εκλέξει τη νέα τοπική κυβέρνηση. 

Δικαστικά μπλεξίματα για ανάλογη υπόθεση αντιμετωπίζει και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, με τις βαυαρικές αρχές να ερευνούν υπόθεση διαφθοράς, πάλι στην προμήθεια μασκών, εις βάρος του αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU Γκέοργκ Νύσλαϊν, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος τον Σεπτέμβριο.