Παραγουάη: Παραιτείται μετά τις κατηγορίες ο Ούγκο Βελάσκες

Παραγουάη: Παραιτείται μετά τις κατηγορίες ο Ούγκο Βελάσκες

Την παραίτηση και την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Παραγουάης Ούγκο Βελάσκες, αφού μπήκε στη μαύρη λίστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενες πράξεις διαφθοράς,

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Παραγουάης παρόλο που αρνήθηκε την κατηγορία, δήλωσε ότι για να προστατεύσει το κόμμα του, θα υποβάλει την παραίτησή του την επόμενη εβδομάδα.

«Μιλάω με την ηρεμία που μου δίνει η συμπεριφορά μου, γιατί δεν έκανα αυτό που με κατηγορούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Monumental.

Παράλληλα, νωρίτερα την Παρασκευή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Βελάσκες για συμμετοχή σε σημαντικές πράξεις διαφθοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ο συνεργάτης του Βελάσκες, Χουάν Κάρλος Ντουάρτε, δωροδόκησε δημόσιο αξιωματούχο της Παραγουάης για να «εμποδίσει μια έρευνα που απειλούσε τον Αντιπρόεδρο και τα οικονομικά του συμφέροντα».

Η δωροδοκία ξεπέρασε το 1 εκατ. δολάρια, ανέφερε σε δήλωση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Παραγουάη.

Απαντώντας ​​την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο είπε στους δημοσιογράφους: «Δεδομένων των συνθηκών, η συνέχιση της υποψηφιότητας του αντιπροέδρου ήταν απαράδεκτη…το λέω με πόνο γιατί είναι φίλος, συνάδελφος».

Ο συνεργάτης του Βαλάσκες, Ντουάρτε, είπε στο Reuters ότι θα παραιτηθεί και θα συνεργαστεί με τις αρχές, αλλά δε σχολίασε ευθέως τις κατηγορίες. "Με εκπλήσσει. Θα τεθώ στη διάθεσή τους (και) θα ζητήσω τις σχετικές πληροφορίες", είπε, προσθέτοντας ότι παραιτήθηκε επειδή κατέχει μια δημόσια θέση και πρέπει να τιμήσει τους θεσμούς.

Τα μέλη της οικογένειας του Βελάσκες και του Ντουάρτε ήταν επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τον Ιούλιο τον πρώην Πρόεδρο της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες για διαφθορά και για παρεμπόδιση μιας διασυνοριακής ποινικής έρευνας.