Π. Σάντσεθ: Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία, όχι για ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Π. Σάντσεθ: Δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία, όχι για ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο καθεστώς που θα τους προσφέρει περισσότερη αυτονομία, υποσχέθηκε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ , αποκλείωντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.

Ο Σάντσεθ, που έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία διάλογο με τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Κιμ Τόρα, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ότι ο διάλογος αυτός θα καταλήξει σε μια ψηφοφορία για την ενίσχυση της αυτονομίας της Καταλονίας.

«Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για την αυτονομία, όχι για την αυτοδιάθεση», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα.

Οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά.

Το υπάρχον καθεστώτος στην Καταλονία, βάσει του οποίου οι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι χαίρουν ευρείας αυτονομίας και έχουν τον τίτλο του «έθνους», υιοθετήθηκε το 2006 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο με 73% των ψήφων.

Στη συνέχεια ακυρώθηκε εν μέρει το 2010 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που ενίσχυσε την άνοδο των αυτονομιστών.

«Η Καταλονία έχει αυτή τη στιγμή ένα καθεστώς το οποίο δεν έχει ψηφίσει, οπότε υπάρχει πολιτικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Σάντσεθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ