Ουκρανικό: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Ουκρανικό: Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και την αποτροπή ενδεχόμενης εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Σε συνάντηση, εντός των επόμενων 48 ωρών καλεί η Ουκρανία τη Ρωσία, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες της ομάδας ασφάλειας, όπως μεταδίδει το BBC, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορά της, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει μία εισβολή πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αγνοήσει επίσημες προσκλήσεις για να εξηγήσει τη συσσώρευση άνω των 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, ως εκ τούτου το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει από τη Μόσχα συνάντηση εντός 48 ωρών για να υπάρξει διαφάνεια, όπως είπε, αναφορικά με τα ρωσικά σχέδια.

Ο κ. Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία ζήτησε, την Παρασκευή, απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της σύμφωνα με τους κανόνες του Εγγράφου της Βιέννης, μια συμφωνία για θέματα ασφάλειας που εγκρίθηκε από τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε τον «πανικό» που θα μπορούσε να εξαπλωθεί από τέτοιους ισχυρισμούς, είπε ότι δεν είχε δει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή μίλησε για σχεδόν μία ώρα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν "στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Δύση ωστόσο παραμένει επιφυλακτική, με 12 χώρες να ανακοινώνουν την απόσυρση πολιτών και του διπλωματικού τους προσωπικού από το ουκρανικό έδαφος.

Το CBS News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εντός 48 ωρών την απόσυρση όλου του προσωπικού τους από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα οι ξένες αερογραμμές καταρτίζουν σχέδια πτήσης που αποφεύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. 

Ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Προέδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές συνέπειες», εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Δηλώσεις περί ευελιξίας της Ουκρανίας

Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία, ενώ και αυτός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” στους στόχους της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας”, τόνισε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters.

“Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

"Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους", εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. "Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας", πρόσθεσε.

"Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ", επεσήμανε ο Πριστάικο. "Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα".

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: "Όχι".

Βρετανία: Στήριξη της Ουκρανίας

Η Βρετανία εργάζεται για ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς η απειλή για μία ρωσική εισβολή κλιμακώνεται, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει επαφές σε ευρωπαϊκό έδαφος αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επιδιώκοντας την εξασφάλιση υποστήριξης για τον τερματισμό του αδιεξόδου με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις χώρες που θα επισκεφτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

«Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει μία εισβολή στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Τζόνσον συνεργάζεται με συμμάχους σε ένα πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Βρετανία εφοδιάζει με αντιαρματικά όπλα, ενώ έχει αποστείλει προσωπικό εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή αποχώρησης του προσωπικού αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκλιμάκωση και τη διπλωματία, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα μαζί με τους συμμάχους μας, προκειμένου να φέρει τη Ρωσία ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.