Ουκρανία: Σκοτώθηκαν δύο φιλορώσοι αυτονομιστές κατά διάρκεια συγκρουσεών

Ουκρανία: Σκοτώθηκαν δύο φιλορώσοι αυτονομιστές κατά διάρκεια συγκρουσεών

Δύο φιλορώσοι αυτονομιστές μαχητές στην περιοχή Ντoνιετσκ της ανατολικής Ουκρανίας σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών του ουκρανικού στρατού, παρότι τυπικά συνεχίζει να εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στο Ντονμπάς, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη εδώ και επτά χρόνια παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο, δίπλα στις αυτόνομες ρωσόφωνες επαρχίες του Ντονμπάς, «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», παρά αποτελούν απαραίτητο «μέτρο» σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα ουκρανικά εδάφη ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ένοπλους αυτονομιστές.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί το 2015 παραμένει στον πάγο. Ωστόσο προχθές Τρίτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πρότεινε στον ομόλογό του της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διμερή συνάντηση. «Είμαι έτοιμος να πάω παραπέρα, σας προτείνω να συναντηθούμε οπουδήποτε στο ουκρανικό Ντονμπάς, όπου γίνεται πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα ρωσικά. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Κίεβο δεν θα ξεκινήσει πρώτο πόλεμο με τη Μόσχα, ωστόσο τόνισε πως είναι έτοιμο να αμυνθεί αν δεχθεί επίθεση.

Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στη σύρραξη που ξέσπασε το 2014 έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 60 απώλειες και στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αμάχων.