Ουκρανία: Δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Οντσαρούκ

Ουκρανία: Δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Οντσαρούκ

Δεν έγινε αποδεκτή από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η παραίτηση που υπέβαλε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Ολέξι Οντσαρούκ, δηλώνοντας πως επιθυμεί να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς δεν είναι τώρα η στιγμή για πολιτικούς κλυδωνισμούς στη χώρα. 

«Αποφάσισα να δώσω σε σας και στην κυβέρνησή σας μια ακόμη ευκαιρία», είπε ο Ζελένσκι, σε συνάντηση που είχε με τον Οντσαρούκ, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε η προεδρία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπέβαλε το πρωί επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο Ζελένσκι μετά τη δημοσιοποίηση μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ακούγεται να επικρίνει τον πρόεδρο.

Διαρροές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναμεταδόθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακούγεται ο Οντσαρούκ να χαρακτηρίζει «πρωτόγονες» τις οικονομικές γνώσεις του Ζελένσκι, ο οποίος ήταν κωμικός ηθοποιός μέχρι την εκλογή του στην προεδρία της χώρας τον Απρίλιο.

Αφότου διέρρευσε η συνομιλίας, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι η ηχογράφηση αποτελεί προϊόν αλλοίωσης και ότι είναι αποσπασματική συρραφή δηλώσεών του στη διάρκεια κυβερνητικών συναντήσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν προέβη σε καμία αναφορά για τις φερόμενες δηλώσεις του Οντσαρούκ, ωστόσο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βελτιώσει τη συνεργασία του με το κοινοβούλιο και να εξορθολογίσει τους μισθούς ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η καταβολή μεγάλων επιδομάτων σε αυτούς τους αξιωματούχους έχει προκαλέσει σκάνδαλο στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τέτοιοι μισθοί δεν μπορούν να υπάρχουν στην Ουκρανία στην τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Φωτογραφία: AP