Ουγγαρία: Τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό

Ουγγαρία: Τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό

Τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναμένεται να φτάσουν στην Ουγγαρία στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. 

Ο Ορμπάν εξήγησε ότι η χώρα του συνομιλεί με τη Ρωσία και την Κίνα για τα εμβόλια, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο ή τρία διαφορετικά εμβόλια την άνοιξη.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μαζικές συναθροίσεις μέχρι στιγμής, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά. Εξάλλου έχουν διεξαχθεί ποδοσφαιρικοί αγώνες με παρουσία κοινού σε όλη τη χώρα. 

Ωστόσο ο Ορμπάν στη συνέντευξή του προειδοποίησε ότι από τη Δευτέρα, όσοι δεν ακολουθούν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα, ενώ τόνισε ότι οι αρχές θα κλείσουν εστιατόρια και καταστήματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

"Πιστεύω ότι το βασικό είναι να τηρούμε τους υφιστάμενους κανόνες (...) και να φοράμε μάσκα", επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές κλίνες στα νοσοκομεία και αναπνευστήρες.

Ο ιατρικός σύλλογος της Ουγγαρίας ζήτησε την Τρίτη από την κυβέρνηση να περιορίσει τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και να επαναφέρει το ειδικό ωράριο για τους ηλικιωμένους στα καταστήματα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνει, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, με τον Ορμπάν να προσπαθεί να αποφύγει αυστηρό lockdown όπως αυτό της άνοιξης, το οποίο προκάλεσε ύφεση 13,6% στην οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Μέχρι χθες στην Ουγγαρία είχαν καταγραφεί 68.127 κρούσματα κορονοϊού και 1.634 θάνατοι, ενώ 3.197 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.