8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ουγγαρία: Η Βουδαπέστη επικαλείται τον πόλεμο για να αποφύγει τις κυρώσεις για την παραβίαση του κράτους δικαίου

Ουγγαρία: Η Βουδαπέστη επικαλείται τον πόλεμο για να αποφύγει τις κυρώσεις για την παραβίαση του κράτους δικαίου
AP newsroom

Η Βουδαπέστη ποντάρει στον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία με το επιχείρημα ότι η Ένωση πρέπει να αποφύγει τη διαίρεση την ώρα που ένας πόλεμος μαίνεται στην πόρτα της.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα προσερχόμενη σε υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο. «Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα θέματα που μας ενώνουν παρά σε όσα δημιουργούν διαιρέσεις».

Η υπουργός χρησιμοποίησε ακόμη και την πρόσφατη «συντριπτική» εκλογική νίκη του Βίκτορ Ορμπάν, συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι Ούγγροι ψηφοφόροι «δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανησυχίες αυτές, που περιέχονται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, αφορούν την επιδείνωση του πλουραλισμού στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και την ανεπαρκή αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αντίθετα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρ τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισημαίνει την ανάγκη «να αποδίδουμε μεγάλη προσοχή στην τήρηση του κράτους δικαίου και των κανόνων στο πλαίσιο της ΕΕ».

Στο πλαίσιο της εξέτασης της κατάστασης στις χώρες της Ενωσης, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συζητήσουν το θέμα του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών από την Ουγγαρία και τέσσερα άλλα μέλη της Ενωσης.

Στην Ουγγαρία, τα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των αναθέσεων έργου, της σύγκρουσης συμφερόντων και της διαφθοράς και οδήγησαν την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει στις 5 Απριλίου την έναρξη διαδικασίας που ενδέχεται να καταλήξει στην διακοπή χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων στην Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, επίσημη επιστολή θα αποσταλεί στην ουγγρική κυβέρνηση στα τέλη του Απριλίου.

Ο μηχανισμός αιρεσιμότητας έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2021, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Επιτρέπει την διακοπή χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους μίας χώρας μέλους όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου που πλήττουν την διαχείριση των κονδυλίων. Η εφαρμογή του μηχανισμού μπορεί να χρειασθεί από έξι έως εννέα μήνες και η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από ειδική πλειοψηφία τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ενωσης.

Η διαφθορά είναι επίσης ο λόγος που η Κομισιόν έχει μπλοκάρει την πληρωμή των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης στην Βουδαπέστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ