7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ουγγαρία: Επιστήμονες επικρίνουν τον Όρμπαν για παραπλανητικά στοιχεία στο ρωσικό και κινέζικο εμβόλιο

Ουγγαρία: Επιστήμονες επικρίνουν τον Όρμπαν για παραπλανητικά στοιχεία στο ρωσικό και κινέζικο εμβόλιο

Ούγγροι επιστήμονες και γιατροί προειδοποίησαν ενάντια στα «παραπλανητικά» και «ανεπαρκή» στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19 ήταν πιο αποτελεσματικά από εκείνα των δυτικών φαρμακευτικών, στο τελευταίο επεισόδιο της ανορθόδοξης εκστρατείας εμβολιασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εξουσιοδοτήσει και χορηγεί ρωσικά και κινέζικα εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς ο πρωθυπουργός Όρμπαν έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή πως πάνω από 5,5 φορές περισσότεροι άνθρωποι αρρώστησαν από την Covid-19 αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer από όσους έλαβαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. Τα στοιχεία αυτά δεν περιείχαν ηλικία, ιστορικό υγείας ή συγκεκριμένες ημερομηνίες λήψης των δόσεων των εμβολιασθέντων.

Το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο έστειλε μια επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας πρόσβαση στα ανεπεξέργαστα δεδομένα και είπε ότι τα στοιχεία είναι «ανεπαρκή για να διαπιστωθούν διαφορές αποτελεσματικότητας διάφορων εμβολίων». Η επιστολή της 26ης Απριλίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια επιστημονική μελέτη για τη σύγκριση αποτελεσματικότητας στον πραγματικό κόσμο διαφορετικών φαρμάκων θα περιελάμβανε μια ομάδα ατόμων που δεν έλαβαν τη θεραπεία για να υπάρχει ένα πρότυπο σύγκρισης και θα εξηγούσε τις διαφορές στις αντιδράσεις σε ένα φάρμακο με βάση την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση υγείας και άλλους παράγοντες.

Οι επιστήμονες θα παρουσίαζαν επίσης τις στατιστικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να κάνουν αυτές τις συγκρίσεις όταν θα δημοσίευαν τα ευρήματά τους. Δεν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες στα στοιχεία που δημοσίευσε η ουγγρική κυβέρνηση.

Η Κάταλιν Καρίκο, η Ουγγαρέζα επιστήμονας το έργο της οποίας οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η Pfizer και η BioNTech, και αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου, δήλωσε ότι τα δεδομένα της κυβέρνησης ήταν «εντελώς παραπλανητικά».

«Ορισμένες απαραίτητες πληροφορίες... δυστυχώς έχουν μείνει απέξω από αυτά», έγραψε σε μια ανάρτηση στο facebook η Καρίκο, η οποία ανώτερη αντιπρόεδρος της BioNTech.

Είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer χορηγήθηκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως σε άτομα άνω των 80 ετών και εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ μόνο ομάδες χαμηλού κινδύνου έλαβαν το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο. Εκπρόσωπος της BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει τα δεδομένα επειδή έλειπαν σημαντικές πληροφορίες. Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας άλλος επιστήμονας, ο Τάμας Φερέντσι, ένας βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο Ομπούντα της Βουδαπέστης, δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση Όρμπαν δεν είχαν άλλη χρησιμότητα παρά μόνο την προπαγάνδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, 175 άνθρωποι από τους 550.000 που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, πέθαναν. Αυτό θα σήμαινε μια διαφορά πάνω από 300 φορές από τα δεδομένα των ΗΠΑ, που τα περιέγραψαν ως «εξαιρετικά οριακά».

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέγραψαν μέχρι τις 20 Απριλίου 88 θανάτους από τους περισσότερους από 87 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν πλήρως. Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό μόλις πάνω από 1 στο εκατομμύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ