Ουγγαρία: Δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown

Ουγγαρία: Δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα σε χαλάρωση του μερικού lockdown, καθώς το τρίτο κύμα μολύνσεων έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε αύξηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει λάβει έως τώρα εμβόλιο κατά της COVID-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ουγγαρία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την ανοσοποίηση των πολιτών της με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, ύστερα από αντίστοιχη κίνηση με το ρωσικό Sputnik V, για τα οποία δεν έχει δοθεί η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

«Είναι μια σημαντική ημέρα καθώς ξεκινάμε τις ανοσοποιήσεις με τα κινεζικά εμβόλια», δήλωσε ο Ορμπάν σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αυτό μου δίνει επίσης ελπίδα ότι αυτοί που είναι επικεφαλής αυτή της αμυντικής προσπάθειας μπορούν να πάρουν σειρά, ίσως την επόμενη εβδομάδα».

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν αυτό σήμαινε ότι ο ίδιος ο Ορμπάν ή μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ορμπάν δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη ενώ έχουμε τα καλά νέα ότι έχουν φθάσει πολλά εμβόλια και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανοσοποιηθεί θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ορμπάν. «Ωστόσο, ένα τρίτο κύμα απειλεί την Ουγγαρία».

Έως σήμερα, η Ουγγαρία έχει καταγράψει 410.129 κρούσματα με 14.552 θανάτους. Περίπου 471.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της καταμέτρησης της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για χαλάρωση (των περιορισμών)», δήλωσε ο Ορμπάν, προφανώς σε μια αναδίπλωση σε σχέση με το προσεκτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα και το οποίο προέβλεπε αποφάσεις για χαλάρωση ακόμα και την επόμενη Δευτέρα, με στόχο το εκ νέου ‘άνοιγμα’ της οικονομίας γύρω στο Πάσχα.

Οι περιορισμοί, που έχουν επιβληθεί από τον Νοέμβριο, περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων και απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η Ουγγαρία ελπίζει να έχει χορηγήσει το πρώτο εμβόλιο σε πάνω από 800.000 ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, όπως δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.